Pääkuva: Jaakko Sirainen
Helsinkiläinen freelancer-valosuunnittelija Tuomas Honkanen (s. 1995) rakensi lapsena visuaalisia maailmoja legopalikoilla ja halusi mielikuvien piirtämisestä ammatin. Nyt hän suunnittelee valoja konsertteihin, tapahtumiin ja installaatioihin, ja on ensimmäisen ison teatteridebyyttinsä kynnyksellä.
Milloin ja miksi kiinnostuit valosuunnittelusta?
“Olen aina ollut haaveilija, joka lapsena rakensi mielikuvansa musiikilla, legoilla ja piirtäen. Tie valosuunnitteluun alkoi 14-vuotiaana ajauduttuani tapahtumatekniikkafirmaan musiikkiharrastusten kautta. Huomasin usein istuvani lavan vieressä roudauslaatikoiden päällä ihmetellen ja vaikuttuen milloin mistäkin kokonaisuudesta. Vuosien aikana minulle muodostui haave: josko mielikuvien piirtämisestä saisi ammatin.
Hain Taideyliopiston valosuunnittelun kandiohjelmaan ja pääsin sisään. Koulussa legot ovat vaihtuneet visusoftiin ja piirtämiseen, mutta halu luoda visuaalisia maailmoja on vahvistunut entisestään. Ensi keväänä pitäisi valmistua kandiksi.”
Haluatko nimetä sinua inspiroivia henkilöitä, tapahtumia tai paikkoja, jotka olisivat vaikuttaneet sinuun taiteilijana?
“Disney-hahmot Timon ja Pumba voisivat olla sellainen kaksikko, jonka naiivin rohkeuden ja leikkimielisyyden haluaisin tavoittaa etsiessäni jotain uutta. Tämän vaiheen jälkeen parasta on karsia ja muodostaa kasasta ideoita yhtenäinen toimiva kokonaisuus – itseään ja ajatuksiaan haastaen.”
Millaisia valosuunnittelutöitä olet tehnyt ja voitko mainita joitakin sinulle tärkeitä projekteja?
“Ennen kouluun pääsyä tein pääosin tapahtumatekniikkaa, erilaisia livekeikkoja ja firmakisoja. Koulussa teatteri- ja valotaiteen maailma aukesi uudella tavalla. Samalla suhteeni valoon muuttui henkilökohtaisemmaksi.”
”Tällä hetkellä olen erityisen ylpeä turkulaiseen Kauppakeskus Hansaan tekemästäni Pilvi-valoinstallaatiosta. Toinen minulle tärkeä onnistuminen lähiaikoina oli Lake Jons -yhtyeen levyjulkkarikeikka Korjaamon Vaunusalissa kesän alussa.”
Mikä juuri noissa töissä oli kiinnostavaa, opettavaa tai koukuttavaa?
“Pilvi-valoinstallaatiota tehdessä huomasin yhteisen kielen ja hyvien havainnekuvien tärkeyden niin itselle kuin muillekin, jotta tilallisia ratkaisuja pystytään kehittämään ja miettimään yhdessä.
Lake Jons -keikan kohdalla opin, että olisi ollut hyvä jakaa vähän enemmän vastuuta tai aikatauluttaa omaa työtään paremmin, jotta keikkapaikalla olisi jäänyt aikaa myös tehdyn työn tallentamiseen. Muistoksi jäi tällä kertaa vain visusoftien rendaukset.
Molemmissa projekteissa koukuttavinta oli riittävä ennakkosuunnitteluaika ja tämän mahdollistama suunnitelmien mukainen toteutus.”
Millaiset tuotannot sinua kiinnostavat, ja millaisen kädenjäljen haluat jättää?
“Minua kiinnostaa vaihtelevat ja tekijyyttäni haastavat projektit. Haluan löytää jotain kiinnostavaa, piirtää sen ja esitellä sen kokijalle mahdollisimman hyvin, oli se sitten kokonaisvaltainen kuva tai pieni ilmiö. Unelmoin toki myös kansainvälisestä pitkästä urasta.”
Teit valosuunnittelun tänä syksynä The Divet & The Dreamgirls -kiertueelle. Voitko kertoa tarkemmin esityksen valosuunnittelusta? Millaisia valintoja teit?
“Mielestäni The Divet & The Dreamgirls -esityksessä valon tärkeimmät roolit on rytmittää nopeatempoista esitystä sekä antaa riittävästi tilaa ja tukea dragille. Nopeatempoisen esityksen valojen ajaminen livenä olisi haastavaa, joten lähes kaikki tulee timecoden kautta.
Drag-kulttuuri on lähtöisin pienistä esiintymistiloista, joten on siistiä saada drag esille vihdoin teattereiden suurille näyttämöille ja kulttuurikeskuksiin. Valolla ja lavastuksella on tärkeä rooli tässä siirtymässä.
”Esityksessä on käytössä Claypaky SharBar -ledit. Ne ovat kiertävässä setissämme osana kokonaisuutta, ja ne mahdollistavat kokonaan uuden valon suunnan. Lisäksi ne ovat nopeita liikkeissään. Valon laatu ja yksittäin liikuteltavat kiilat tekevät niistä kiinnostavan lisän kiertuepaikkojen katoissa valmiina oleviin perinteisempiin valokattauksiin.”
Mistä tulevaisuuden projekteista haluaisit meille kertoa? Missä näemme sinua tulevaisuudessa?
“Seuraava projektini on Svenska Teaternissa ensi-iltansa 15.02.2020 saava Bakom verkligheten, johon suunnittelen lavastuksen, valon ja videon. Se on ensimmäinen ison teatterin projekti, jossa minulla on kokonaisvaltainen visuaalinen suunnitteluvastuu. Projekti tulee olemaan täynnä uusia haasteita ja opittavaa, ja se on itselleni hienointa just nyt!”
VALONTEKIJÄT-SARJASSA ON TUTUSTUTTU AIEMMIN MYÖS HEIHIN:
- Joonas Tikkanen johtaa tuotantojen visuaalisia ja taiteellisia kokonaisuuksia
- Allu Hautamäki luo Ellipsin kiertueen valoja ja nauttii tv-puolen töistä
- Tekninen tuottaja Vilma Tryyki: “Lapissa opin paljon”
- Valoteknikko Joel Siirtola: ”Monesti olen miettinyt lopettavani, mutta en halua tehdä mitään muuta”