Täysin uusittu Ääniwalli

DIY-klubista kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi – Täysin uusittu Ääniwalli tarjoilee näyttäviä valoelämyksiä

Vallilan teollisuusalueelle kätkeytyvä Ääniwalli on rikastuttanut Helsingin klubiskeneä yli kymmenen vuoden ajan. Nyt maailmallakin tunnettu klubi on uuden aikakauden kynnyksellä: Alkuvuodesta 2024 toteutetussa massiivisessa remontissa uusittiin kaikki. Samalla tehtiin mittava panostus valoihin yhteistyössä msonicin kanssa.

Tapasimme Ääniwallin tapahtumatuotannosta vastaavan Anna Myllyluoman, joka kertoi meille ensitunnelmiaan uusituista valoista. Lisäksi jututimme Ääniwallin omistajaa Toni Rantasta klubin uudesta, yhä kansainvälisemmästä suunnasta.

Toni Rantanen perusti Ääniwallin vanhaan tehdashalliin yhdessä Tim Uskalin kanssa vuonna 2013. Alunperin DIY-hengessä rakennettu klubi on kasvattanut suosiotaan vuosien saatossa muun muassa suosituilla ulkoilmaklubeillaan ja kiinnostavalla livetarjonnallaan.

“Kun perustimme Ääniwallin, oli meillä haaveena, että joskus tehdään tästä vielä iso klubi. Silloin meillä ei ollut resursseja eikä uskallusta lähteä rakentaa näin isoa paikkaa keskelle Vallilaa. Helsingin klubiskene on kasvanut kymmenessä vuodessa paljon, joten nyt tuntui sopivalta hetkeltä investoida”, Toni Rantanen kertoo laajan remontin taustoista.

Ääniwallin kokonaisvaltaisessa remontissa uusittiin kaikki pohjapiirustuksesta sähköihin, äänentoistosta huonekaluihin ja lavasta baaritiskeihin.

Mikki Kuntun valosuunnittelu mahdollistaa iteratiivisen, luovan prosessin

Remontin yhteydessä investoitiin myös innovatiiviseen valaisuun. Uuden valaisun on suunnitellut palkittu valosuunnittelija ja visualisti Mikki Kunttu. Kunttu on työskennellyt sadoissa projekteissa Suomessa ja maailmalla muun muassa tanssin, oopperan, television ja eri musiikkigenrejen parissa.

“Pyysin Mikki Kunttua projektiin, koska olen aina pitänyt hänen tyylistään. Hän tekee isoja, mutta kuitenkin minimalistisia ja tyylikkäitä visuaalisia ratkaisuja”, Toni kertoo.

Ääniwallissa tapahtumatuotannosta, tekniikasta ja valo-ohjelmoinnista vastaava Anna Myllyluoma kertoo, että uudet valot antavat Ääniwallin valo-operaattoreille runsaasti uusia mahdollisuuksia.

“Aiemmin meillä on ollut hyvin rajalliset vaihtoehdot siinä, mitä valoilla on voinut tehdä. Yhden illan aikana saattoi tehdä kaiken, mitä valoilla oli mahdollista toteuttaa. On hienoa, että nyt meillä on melkein rajattomasti mahdollisuuksia ja ideat eivät varmasti lopu kesken illan.”

Annan mukaan Mikin luoma valosuunnittelu yhdessä uuden setupin kanssa mahdollistaa luovan, iteratiivisen prosessin. Hän arvelee, että Ääniwallin valaisu tulee näyttämään vuoden kuluttua täysin erilaiselta kuin se avajaisten hetkellä on.

“Mikin ajatuksena suunnittelussa oli, että valaisua voi kehittää ajan kuluessa, ja kaikki illat eivät tule näyttämään samanlaisilta. Se on itsellekin siisteintä, että setup ei ole sellainen, joka ohjelmoidaan nyt ja sitten se on siinä. Uskon, että voimme kehittää ja keksiä uusia juttuja pitkään.”

Anna Myllyluoma ohjelmoi Ääniwallin uudet valot Mikki Kuntun työhuoneella Porvoon Pensselitehtaalla. “Kunhan uuden setupin kanssa tulee kunnolla tutuksi, on meillä melkein rajattomasti mahdollisuuksia kehittää valaisua”, hän sanoo.

 

Monipuolista mutta minimalistista

Uudessa Ääniwallissa ei ole valaistu ainoastaan lavaa, vaan koko tilaan on luotu elämyksellisiä valoratkaisuja.

Uudessa valojärjestelmässä on muun muassa 36 kappaletta Chauvet PXL Curve 12 -efektivaloja. Ne ovat pikseliohjattavia ledbareja, joissa pikseleillä on erillinen zoom ja tilt.

Annan mukaan PXL Curvet ovat yllättäneet hänet positiivisesti.

“PXL Curveilla saa tehtyä makeita lookeja aika pienillä jutuilla. Niillä saa aikaan esimerkiksi tosi näyttäviä viuhkoja. Oli tosi positiivinen yllätys, miten paljon niistä saa irti. Haluamme kuitenkin tehdä efektejä minimalistisesti, Ääniwallin henkeen sopivasti.”

Anna painottaa, että Ääniwallin valaisussa vähemmän on enemmän.

“Omat oppini tulevat Hollannin isoilta klubeilta. Siellä on todella monipuolisia valaisusettejä, mutta he ajavat niitä tosi tyylikkäästi. Tyylejä ja värejä ei vaihdella kaiken aikaa. Samaa haetaan Ääniwallissa – tyylikästä mutta näyttävää.”

 

“Klubin valaisussa draaman kaari on tärkeää”

Ääniwallin edistyksellinen tilavalaisu mahdollistaa visuaalisia elämyksiä tanssilattialle. Annan mukaan klubivaloissa on tärkeää ottaa huomioon illan kulku ja draaman kaari.

“Kun ihmiset saapuvat klubille, ei saa olla liian valoisaa eikä liian pimeää. Illan edetessä voi sitten tarjoilla tyylikkäitä wow-hetkiä tanssilattialle. Emme kuitenkaan halua valaista ihmisiä, vaan antaa mahdollisuuden ikään kuin kadota tanssilattialle”, Anna kuvailee.

“Veikkaan kyllä, että avajaisissa jengin leuat loksahtaa auki ihan huolella”, hän naurahtaa.

Siinä missä tila on innovatiivisesti valaistu, nähdään lavalla Annan mukaan melko perinteinen setti – muutamia lisämausteita unohtamatta. Lavan valaisua rikastuttavat muun muassa Minuit Unen uudenaikaiset laserit IVL Photon ja IVL Dice.

“Minuit Unet ovat todella hauskat koneet! Ne sopivat hyvin dj-vetoiseen iltaan.”

Kansainvälisen tason klubi 

Uudistuksen myötä Ääniwalli haluaa olla kansainvälisesti kilpailukykyinen, isomman kokoluokan klubi. Toni Rantasen mukaan Helsingin kulttuurikentällä on jo pitkään ilmaistu tarpeesta isommalle, laadukkaalle live-venuelle. Uuden pohjapiirustuksen ja tilajaon vuoksi Ääniwalliin mahtuu noin 1000 henkilöä.

“Uudistuksen myötä meillä on puitteet tehdä isompaa ohjelmaa ja monipuolisempia toteutuksia. Nyt meillä on mahdollisuus ottaa Apparatin, Moderatin ja miksei myös Aphex Twinin kaltaisia, kansainvälisesti kiinnostavia esiintyjiä.”

Ääniwalli ei kuitenkaan halua profiloitua ainoastaan elektronisen musiikin kehdoksi. Keikkatarjonta tulee olemaan monipuolinen.

“Olemme huomioineet akustiikassa, että meillä voi vetää mitä vaan soulista jazziin ja metallista teknoon. Line-up tulee koostumaan noin 70 prosentista kansainvälisiä artisteja ja loput on nerokkaasti valittuja kotimaisia esiintyjiä.”

Annan mukaan myös uusi valaisu tekee Ääniwallista kansainvälisellä tasolla poikkeuksellisen klubin.

“Olen vieraillut ja tehnyt valoja kymmenillä Euroopan klubeilla, ja kun mietin kiinteitä klubisettejä, niin ei tämän kaliiperin settejä kyllä löydy juuri mistään – paitsi ehkä Ibizalta. Luulen, että pitää kutsua ulkomaiset kollegat katsomaan”, hän hymyilee.

 

Uusitun Ääniwallin avajaisia vietetään perjantaina 8. maaliskuuta. 

 

Ääniwallin uusi valo-setup sisältää:

Chauvet PXL Curve 12, 36 kpl, tilavalaisu

Chauvet 1-Solo RGBW, 40 kpl, tilavalaisu

Clay Paky Mini Xtylos HPE, 24 kpl, tilavalaisu

ClayPaky Tambora LINEAR 100, 10 kpl, tilaefekti

Clay Paky Mini-B wash, 19 kpl, lavavalaisu

MDG ATMe usvakone

Minuit Une IVL Photon

Minuit Une IVL Dice