Lari Paavilainen luotsaa Pro Tools -sertifikaattikursseja

lari paavilainen msonic

Kuvassa Lari Paavilainen msonicin toimistolla Vantaalla


Lari Paavilainen
tuntee hyvin musiikkistudioiden, teattereiden ja audiovisuaalisen alan oppilaitosten äänityöasemien ja -järjestelmien nykytilan. Viimeiset 20 vuotta hän on omistautunut post production -asiakkaiden käyttämien järjestelmien suunnitteluun, asennustöihin, ylläpitoon ja dokumentointiin ja Pro Tools-koulutukseen.

Torniosta Pinewoodiin

Lari muistelee ensikosketuksensa audio-ohjelmistoihin olleen Digidesignin Sound Designer 90-luvun puolivälissä. Paikkana Länsi-Lapin ammattikoulu ja medianomin opinnot. Tornion vuodet antoivat hyvän pohjan ääniohjelmistojen käyttöön ja pari vuosikymmentä myöhemmin 2017 – 2018 Lari ahkeroi itselleen Avid-sertifikaatit Lontoon Pinewoodissa. Pro Tools -sertifiointikurssia saa opettaa vain Avid Certified Instructor Pro Tools |User -pätevyyden hankkinut.

Hyvät pohjatiedot ja osaamisesta huolehtiminen onkin tärkeää Pro Tools-käyttäjälle.  

Musiikkituotannossa aika on kallisarvoista ja ohjelmiston ammattimaisen käyttäjän pitää olla varma siitä mitä hän tekee.

”Olen huomannut, että vaikka ääniammattilainen olisi muutama vuosi sitten sisäistänyt Pro Toolsin pohjatiedot selkäytimeen asti, ohjelmaan tulleet toimintatapojen muutokset eivät olekaan hallussa minkä vuoksi ohjelmasta ei saada täysiä hyötyä irti tai osa asioista ymmärretään täysin väärin. Tätä harmittaa katsoa sivusta. Pieni vaivannäkö Pro Tools-tietojen päivitykseen tuottaisi monin verroin lisää kustannustehokkuutta tuotantoon.”, Lari sanoo.

 

Miten itse käytät Pro Toolsia?  

”Silloin tällöin teen joitakin sessioita, vaikka aikani menee nykyään suurilta osin asiakkaiden tukemiseen. Olen ollut musiikkiluokkalainen ala-asteelta Espoon Tapiolan lukioon asti. Musiikki on iso osa minua ja rakkaus musiikkiin ja mediaan yhdistääkin monia Avid-yhteisön jäseniä. Lontoossa Avidin Instructor -kurssilla opin uusia juttuja, sain uusia tuttuja ja sain lisää varmuutta osaan ohjelman toimintoihin.”

 

Kutkuttavin Pro Tools -muistosi Lari?

”Useimmat käyttäjät tämän varmaan jo tietävät, mutta tämä on klassikko: Älä päivitä käyttöjärjestelmän tai Pro Toolsin versiota kesken projektin! Olen viettänyt useamman hikisen hetken asiakkaan kanssa asentamalla ohjelmaversiota takaisin vanhempaan. Ja käyttöjärjestelmän osalta homma on vielä moninkertaisesti hankalampi ja hukkaa tuotannon aikaa.”

 

Miksi  kannattaa hankkia Pro Tools -sertifikaatti?

 

Kursseilla (PT101 ja PT110) käydään läpi Pro Tools ohjelman perusteita. ”Pro Tools on niin massiivinen ohjelmisto, että vaikka olet käyttänyt sitä vuosia, opit aina lisää. Kurssilla pääset myös juttelemaan muiden alalla työskentelevien kanssa ja saat heiltä hyviä vinkkejä ja neuvoja. Pro Tools -sertin hyväksytysti suorittanut ’merkitään’ muuten ihan virallisestikin Avid-yhteisön jäseneksi eli Avidin osaaja-rekisteriin, josta työnantajat esimerkiksi etsivät kovia Pro Tools-osaajia. ” Lari vinkkaa.

”Kouluttajana olen täsmällinen ja jos jotain ei tiedetä, siitä otetaan selvää. Varmistan sen, että kurssin materiaalit käydään siihen varatussa ajassa hyvin läpi, jotta kurssilaisilla on riittävä tieto läpäistä sertifikaatti-tentti.

 

Kolme hyvää vinkkiä Pro Tools-käyttäjille

 

Kysyimme lopuksi Larilta, mistä kannattaa aloittaa, kun Pro Tools-taitojen kehittäminen kiinnostaa:

 

  • Pro Tools 12 versiossa I/O setupppiin tehdyt muutokset eivät vaikuta olevan kovin hyvin hallussa. Käytä riittävästi aikaa ja suunnittele teille ja teidän ympäristöön soveltuva asetus ja käytä sitä jatkossa kaikissa sessioissa.
  • Opettele yksi uusi asia vaikka joka viikko. Tai joka kuukausi. Eli haasta omat rutiinit ja yritä löytää vaihtoehtoisia tapoja tehdä sama tuttu juttu. Yllättäen voikin käydä niin että löytyy jokin parempi tai nopeampi tapa tehdä ne asiat, joita on jo pitkään rutiinilla tehnyt.
  • Keskity olennaiseen. Mieti onko jokin juuri tullut uusi plugi paras tapa tehdä asia? Usein on nimittäin niin, että kun opettelet käyttämään vanhoja, olemassa olevia ohjelman ominaisuuksia tai plugeja, saat tehdyksikin hyvin paljon.

 

 

Avid-sertifiointi on musiikki-, jälkituotanto-, elokuva-, televisio- ja lähetystoimijoiden maailmanlaajuisesti tunnustama todistus Avid-osaamisesta. Ensimmäinen osa Avid-koulutuksia on Avid Pro Tools -sertifiointikoulutus. Saavuttaaksesi Avid Certified User for Pro Tools -pätevyyden, sinun tulee suorittaa kaksi peruskurssia Pro Tools perusteet I  (PT101) ja Pro Tools perusteet II (PT110).  

Ensimmäinen Suomessa järjestettävä Pro Tools sertifiointikoulutus alkaa elokuussa msonicilla Vantaalla. Kouluttajana toimii Lari Paavilainen. 

 

 

Lue lisää pro tools-sertifioinnista