Valontekijät: Tekninen tuottaja Vilma Tryyki: ”Lapissa opin paljon”

"Kesällä saa painaa töitä, mutta se on silti vuoden parasta aikaa! Festarit ovat paras paikka olla töissä. Tilanteet vaihtuvat koko ajan, saa olla ulkona ja nauttia hyvästä säästä ja moikkailla tuttuja", Vilma Tryyki, 25, intoilee.

Normaalisti Vilma työskentelee Jaakko Peltomäki Oy:ssä teknisenä tuottajana, mutta kesäisin hän kiertää Akun Tehtaan tiimissä dimmer-naisena tapahtumia. Tänä vuonna Vilma on ollut mukana muun muassa Tangomarkkinoilla Seinäjoella, Iskelmäparatiisissa Ikaalisissa, Tammerfesteillä Tampereella ja Työväen Musiikkitapahtumassa Valkeakoskella.

Torniosta kotoisin oleva Vilma Tryyki on tyytyväinen, että sai oppinsa alalle pohjoisessa. "Siellä opin niin paljon."

Vilma on ollut työskennellyt Jaakko Peltomäki Oy:ssä vuoden.

"Vakituinen työpaikka antaa turvaa", hän kiittelee.

Nykyisessä työpaikassaan Vilma on työskennellyt ensimmäistä kertaa isojen televisiotuotantojen, kuten Idolsin ja Talent Suomen, teknisenä tuottajana.

"Niitä on ollut todella siistiä päästä tekemään. Minulle oli todella kova saavutus, kun aloitin teknisen tuotannon hommat ja tuotin Talentin yhteistyössä valosuunnittelija Mikko Enäkosken kanssa. Olin tehnyt silloin tuottajahommia vasta pari kuukautta. Totta kai kokemukseen liittyi myös epäonnistumisia, mutta kokonaisuudessaan se oli hirveän opettavaista."

Oppi alalle Lapissa

Vilma on tehnyt alan töitä jo lähes kymmenen vuotta – siitä lähtien, kun hän alkoi opiskella kotipaikkakunnallaan Torniossa näyttämötekniikkaan suuntautuneeksi media-assistentiksi. 

"Tornio on pieni paikka ja siellä on yksi yritys, joka tekee tämän alan juttuja. Pohjoisessa kaikki on muutenkin erilaista kuin etelässä. Näiden töiden lisäksi pitää samalla tehdä vaikkapa karaokehommia tai olla dj tai baarimikko, jotta elättää itsensä."

Vilmakin päätyi tekemään yhdeksi talvikaudeksi Luostolle hommia karaoke-emäntänä ja baarimikkona.

"Tapasin siellä miehen ja päätimme muuttaa Helsinkiin. Helsingissä tein töitä tarjoilijana ja baarimikkona, koska olin  kyllästynyt omaan alaani. Sitten mentorini ja Tornion-tuttuni Ari Kivelä otti minuun yhteyttä ja kysyi, haluaisinko tulla seurishommiin KIDSing-ohjelmaan. Silloin tajusin, kuinka erilaista on tehdä asioita isosti ja kunnolla."

Siitä se sitten lähti: Vilma löysi aivan uuden innon ja alkoi miettiä, miten saisi uransa käyntiin etelässä. Lopulta hän päätyi Arille opiskelemaan oppisopimuksella teatteritekniikan ammattitutkinnon.

"Silti olen onnellinen, että olen Lapista. Kasasimme lavat tunturiin lumisateessa, laitoimme äänet ja valot, vedimme show't ja esityksen jälkeen vielä purimme. Opin siellä niin paljon. Nyt tiedän lavoista, valoista ja äänestä – kaikesta."

Vilma on onnellinen työympäristöstä, jossa apua voi aina kysyä. Kuva: Petteri Pietikäinen

Tulevaisuudessa ulkomaille?

Nyt Vilma haaveilee siitä, että pääsisi tekemään ulkomaankiertuetta tai vaikka ison festarilavan stagemanagerointia tai teknistä tuottamista.

"Minulla on niin paljon haaveita! Haluaisin tehdä kaikkea ja koko ajan!" hän nauraa.

"Tekninen tuottaminen on sellainen asia, jossa haluan kehittyä koko ajan lisää. Minulle on tullut myös uusi polte stagemanagerointiin. Tällä hetkellä on hienointa, kun ura on kehittynyt, mutta kehittyy jatkuvasti lisää. Tiedän, minne haluan mennä ja pystyn tavoittelemaan päämäärääni – mutta samalla saan tehdä älyttömän siistejä juttuja."

Vilma muistuttaa, että vaikka alaan jää helposti koukkuun, pitäisi muistaa kuunnella itseään.

"Jos pitää miettiä yhtä alan haastetta, on se stressinhalinta. Omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista pitää huolehtia, ettei pala loppuun."

Onneksi ympärillä on huipputyyppejä.

"Aina on sellainen ihminen, jolle soittaa ja kysyä neuvoja, eikä kukaan hauku, jos jotain ei osaa, vaan opettaa siinä asiassa."

Tähän mennessä Valontekijät-blogisarjassa on tutustuttu Vilman lisäksi jo Alex Hautamäkeen. Lue juttu Allusta täällä!