“Tällaisia tapahtumia tarvitaan äänialalle” – Genelec Moments -kiertueella ja Experience Day:ssa vaikututtiin immersiivisestä audiosta

msonicin Ossi Männikkö ja Solja Nieminen ovat matkustaneet elo-syyskuussa Genelec Moments Road Show -kiertueen puitteissa ympäri Suomen esittelemässä uutuuksia ja immersiivisen audion ratkaisuja.

Nyt kiertue on takana! Kiitos Rovaniemi, Oulu, Vaasa, Seinäjoki, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Helsinki, Tampere, Turku, Vantaa, Lappeenranta ja Lahti. Kiertueen pääjärjestelyistä msonicin puolella vastannut Ossi Männikkö on iloinen kiertueen saamasta positiivisesta palautteesta ja sen tarjoamasta mahdollisuudesta kohdata alan tekijöitä.

”On ollut mahtavaa päästä kiertämään ja tapaamaan asiakkaita ympäri Suomen, aina Rovaniemelle asti. Nyt moni kauempanakin sijaitseva loppukäyttäjä ja käyttöympäristö on meille tuttu.”

Vastaanotto oli erinomainen Tampereen Keskustorilla, kuten muillakin paikkakunnilla. Kiertueella on riittänyt vilinää ja rekan kuunteluympäristöissä koetut hetket keräsivät kiitosta. Ossi Männikön mukaan kävijät olivat erityisesti vaikuttuneita Dolby Atmos -kuuntelusta.

 

Kiertue huipentui Experience Day -ammattilaispäivään

Genelec Moments -kiertue huipentui 20.9. msonicilla Vantaalla järjestettyyn Experience Day -ammattilaispäivään. Päivä kokosi yhteen alan ammattilaisia ja sen aikana vaihdettiin keikkakuulumiset Suomesta ja maailmalta, tutustuttiin uutuuksiin ja demottiin tuotteita.

Ammattilaispäivään osallistuneen, äänentoistopalveluihin keskittyneen Oy Laatu-Ääni Ab:n omistajan Robert Palomäen mielestä on hyvä, että tällaisia tapahtumia järjestetään.

“Alan tapahtumia ei ole liikaa ja ääniala on Suomessa sellainen, että jumittaminen omassa nurkassa ei kannata. Yhdessä tekeminen ja tiedon jakaminen on nykyaikaa.”

Robertista positiivista on myös se, että tapahtumissa tapaa monipuolisesti alan tekijöitä eri yrityksistä ja mukana on erilaisten ja myös msonicin kaltaisien firmojen edustajia.

“On elinehto käydä tällaisissa tapahtumissa, jos tekee äänialan hommia. Pääsee tapaamaan muita alan tekijöitä, vaihtamaan ajatuksia ja pysyy kartalla alan kehityksestä. Joka kerran oppii jotain, joten aina kannattaa jaksaa lähteä!”

Kesällä muun muassa Mikael Gabrielin ja nyt syksyllä J. Karjalaisen kanssa työskentelevälle, Avidin VENUE | S6L – ja S3L-X -järjestelmiin luottavalle Robertille Soundscape-demo oli ennestään tuttu. Genelecin Aki Mäkivirran esitystä Robert kehui viihdyttäväksi ja oli vaikuttunut siitä, kuinka pitkällä Genelecin tuotekehitys on.

 

Hyvän ruoan ja juoman voimalla demoiltiin koko päivä

Kahvila Sävyn espressopohjaiset kahvit ja Hodarifillarin herkulliset kuumat koirat pitivät osallistujat voimissaan koko inspiroivan päivän aina aamu kymmenestä ilta kuuteen. Puheen sorina valtasi demojen ja esitysten välillä msonicin pihamaan. Ilmassa oli rentoa tunnelmaa ja tekemisen meininkiä.

Experience Dayssa kuultiin kaksi mukaansa tempaavaa esitystä

Reima Saarisen ja Tero Höltän d&b Soundscape -demossa msonicin Experience studion kaiutinjärjestelmä pääsi oikeuksiinsa. Käytännön demossa muun muassa verrattiin Soundscapen immersiivista äänimaailmaa mono- ja stereokuunteluihin ja testattiin äänentoistoa erilaisissa kuuntelutilanteissa.

Genelecin R&D Director Aki Mäkivirran informatiivinen ja viihdyttävä esittely juonsi matkansa immersiivisen audion kehitysjuurille ja sen kauittimille asettamien vaatimusten taustoihin. Tulevaisuudessa tarvitaan yhä pienempiä, kyvykkäitä kaiuttimia, joilla pystytään rakentamaan immersiivisiä äänijärjestelmiä. Mäkivirta avasi Genelecin uutuuksien, S360-kaiuttimien ja 7382-subwooferiin tarjoamia ratkaisuja tähän tarpeeseen.

Kuunteluelämyksiä Genelec Moments -rekan studioympäristössä

Genelec Moments Roadshow 2018 -kiertuerekan tarjonta ja kokoonpano on saanut kiertueen aikana valtavasti positiivista palautetta. Rekkaan rakennettu ammattitason studioympäristö tarjosi mahdollisuuden päästä kokemaan erilaisia kuunteluelämyksiä vaikuttavassa 7.1.4. Dolby Atmos -ympäristössä.

Nostettavalle sähköpöydälle asetettuja The Ones -sarjan kaiuttimia pääsi testaamaan uutuustuotteiden, S360-kaiutinten ja 7382-subwooferin lisäksi Avid Pro Tools | 6 -ohjaimen äärellä.

 

Soundon Oy:n äänitysautossa tutustuttiin tekniikkaan ja vaihdettiin kuulumiset

Soundon Oy:n ja Timo Virtasen on viime aikoina pitänyt kiireisenä muun muassa The Voice of Finland, SuomiLOVE, Tanssii Tähtien Kanssa sekä Idols -ohjelmatuotantojen äänityöt. Suuriin tuotantoihin ja suoriin lähetyksiin profiloituneen Soundonin äänitysauto avasi ovensa Experience Dayn osallistujille ja Timo vietti päivän leppoisissa tunnelmissa autoa ja yrityksensä toimintaa esitellen.

Päivän aikana autossa oli kuunneltavissa otteita Antti Tuiskun Hartwall Arenan keikalta sekä Cheekin Valot Sammuu -konsertista Lahdesta Genelecin The Oneseilla toteutussa 5.1 -monikanavaääniympäristössä. Äänitysauton kaikki äänityksestä jälkituotantoon tarvittava teknologia oli osallistujien tutustuttavissa Timon johdolla.

Experience Day yhdisti alan opiskelijat, ammattilaiset ja teknologian

Experience Day -ammattilaispäivään osallistui myös opiskelijaryhmiä. Stadin ammattiopiston äänilinjalla opettava Ilkka Väisänen oli tyytyväinen päivän antiin.

“On mielettömän hienoa, että opiskelijat pääsevät osallistumaan tällaisiin tapahtumiin. Kun opiskelee media-alaa, missä tuotetaan valmiita tuotoksia ja teoksia, alan erilaiset ammatit, työtehtävät ja laitteet voivat tuntua aluksi kaukaisilta ja vaikeasti hahmotettavilta. Täällä työn tekemiseen tarvittava teknologia on nähtävillä ja tutustuttavissa ja ammattilaiset tavattavissa. Tämä tekee asioista opiskelijoille konkreettisia.”

Väisänen on saanut päivästä myös uusia oppeja itselleen ja kiittelee mielenkiintoisista luennoista.

“On ilo olla suomalainen. Tulee ylpeä olo, kun pääsee näkemään Genelecin tuotekehitystä. Päivän luennot olivat mielenkiintoisia ja kokonaisuudessaan on ollut upea päivä”

Stadin ammattiopiston media-alalla äänituotantoa opiskeleva Konsta Ojanen kertoi hänelle vaikuttavimman kokemuksen olleen Reiman ja Teron Soundscape-demo sekä Genelec Moments -kierturekan ammattimainen kuunteluympäristö, jonka 7382-subwooferilla toteutettu matalien taajuuksien toisto ja kokonaisuus olivat sykähdyttävät.

“Todella kiva päivä on ollut. Infoa on tullut paljon ja esitykset ovat olleet mielenkiintoisia.”

Tero opastaa Stadin ammattiopiston äänituotannon linjan opiskelijoita Avid VENUE | S6L- livemikserin toimintoihin.

 

Iso kiitos Genelec Moments -kiertueelle osallistuneille!

Experience Day ja koko Genelec Moments -kiertue ovat nyt takana. Kiitos kaikille kiertueella mukana olleille. Pysytään kuulolla ja demoillaan taas lisää! Ossi Männikkö kertoo, että jatkossa paikallisia tapahtumia tullaan järjestämään enemmän.

”Palaute kiertueesta on ollut niin hyvää, että tulemme järjestämään myös jatkossa enemmän tapahtumia ympäri Suomen. Jos aikataulusyistä tai muuten et päässyt kiertueelle mukaan, ole rohkeasti yhteydessä, esitä kysymyksiä ja pyydä meitä paikan päälle esittelemään ratkaisuja!”

msonicin ajankohtaiset tapahtumat löydät täältä.

Alla kuvagalleria ja tunnelmia Genelec Moments -kiertueelta Tampereelta ja Experience Day:sta. 

Valokuvat: Sami Mannerheimo