Merikonttiin rakennettu studio täydentää Transmix Oy:n liikkuvia äänityspalveluita

transmix-avid-studiotekniikka

msonicin helmikuussa järjestämä Avid Pro Tools -viikko huipentui Pro Tools for post -demoon, joka pidettiin Transmix Oy:n uudessa studiokontissa Vallilassa. Demopäivän tiimellyksessä ehdimme istumaan alas ja vaihtamaan kuulumisia Transmixin toimitusjohtaja Jukka Nykäsen kanssa, joka kertoi meille lisää studiokontista ja muista yrityksen liikkuvista äänityspalveluista. 

Jukka Nykänen on luotsannut Transmixiä jo vuodesta 1995. Yritys tarjoaa muun muassa äänitys-, studio- ja vuokrauspalveluita, ja he ovat mukana Suomen suurimmissa musiikki- ja tv-tuotannoissa. Lisäksi kiireisenä pitää yrityksen omistama Mikrofonikauppa.

“Kun näitä kaikkia osasia pyöritetään yhtä aikaa, pitää se hyvin liikkeellä”, Jukka Nykänen summaa hymyillen. 

Viime vuonna Transmix muutti uusiin toimitiloihin Vallilan Konepajan alueella. Kun Traverssikujalta pujahtaa sisään industriaalishenkiseen rakennukseen, on ensimmäisenä vastassa Mikrofonikaupan myymälä. Liike on erikoistunut langattomiin ja langallisiin mikrofoneihin ja äänityslaitteisiin sekä -tarvikkeisiin. Transmixin toimitiloihin on parkkeerattu myös heidän järeä äänitysrekkansa. Mutta ennen rekkaan hyppäämistä, teemme tarkempaa tuttavuutta merikontin sisälle rakennettuun innovatiiviseen studiotilaan.

“Kun muutimme uusiin tiloihin mietimme, että haluammeko rakentaa kiinteän studion. Tarvitsemme ainoastaan hyvän edit-tilan, sillä musiikin äänityksiä tehdään täällä hyvin vähän. Silloin tuli idea, että mitä jos rakentaisimme studion konttiin. Päätimme kokeilla, että millainen tulee ja hyvähän siitä tuli. Pääsimme huomattavasti helpommalla näin,” Nykänen kertoo.

Avidin uusi S4-ohjainpinta sopii kompaktiin studiokonttiin. Kuvassa on käynnissä Pro Tools for post -demo Avidin Oskar Sadlen johdolla.

Avid S4 16D -ohjainpinta täydentää kompaktia studiokonttia

Studiokontissa miksataan Avidin uudella S4 16-D -ohjainpinnalla, joka sopii pienen kokonsa ansiosta tilaan loistavasti. Lisäksi studion varusteluun kuuluvat Pro Tools MTRX sekä Genelecin studiomonitorit.

“Niillä pääsee jo pitkälle”, Jukka Nykänen kehuu.

Transmixillä on pitkä historia äänituotantotilojen rakentamisesta rekan sisään. Samaa tietotaitoa pystyi Jukka Nykäsen mukaan hyödyntämään myös studiokontin rakentamisessa.

“Kyseessä on periaatteessa sama asia, eli toimivan äänieristetyn tilan rakentaminen rautakehikon sisään. Se ei ole ihan yksinkertaista ja siinä pitää ottaa paljon asioita huomioon. Akustiset ominaisuudet ovat kuitenkin pitkälti samat. Tämä on prototyyppi, jota kehitämme jatkuvasti.”

Myös kontti on rekan tavoin liikuteltavissa paikasta toiseen – ainakin periaatteessa.

“Sen voi tarvittaessa nostaa kuorma-auton lavalle ja kuljettaa, mutta kuljettaminen on niin työlästä, että sitä ei viitsi yhtä päivää varten liikutella. Rekan kanssa on helpompi lähteä liikkeelle.”

 

Studiokontti on herättänyt kiinnostusta ja uteliaisuutta alan keskuudessa. Nykänen sanoo, että ammattilaiset ovat ottaneet kontin hyvin vastaan.

“Kaikilla kontissa käyneillä on niin sanotusti purkka pysähtynyt suussa. Ei tämä tietenkään ole maailman uniikein keksintö, mutta Suomessa melko uutta”, hän kuvailee.

Demopäivään osallistunut rumpali Antti Lehtinen on päässyt kokeilemaan konttia käytännössä.

“Kontti on ihan mahtava! Olen äänittänyt siellä bongoja hyvällä menestyksellä. Se on paljon hienompi sisältä kuin ulkoa”, hän kommentoi hyväntuulisena. 

Pitkä kokemus äänitysautojen rakentamisesta

Seuraavaksi hyppäämme Transmixin äänitysrekkaan, joka on yksi maan suurimmista äänituotantoon käytettävistä autoista. Nykäsen puhuessa autosta huomaa, että se on suuri ylpeyden aihe – eikä suotta. Äänitysauto, Mercedes Benzin Atego 1228, on laitettu lattiasta kattoon uusiksi. Nyt se tarjoaa parhaan mahdollisen tilan ja akustiikan vaativia musiikki- ja tv-tuotantoja varten. 

Rekan äänitysyksikön sydämenä on Avid VENUE | S6L -liveäänen miksausjärjestelmä, joka on varustettu kahdella stagerackilla sisältäen yhteensä 128 mikrofonikanavaa. Jukka Nykäsen mukaan äänipöydästä ei löydä pahaa sanottavaa.

“Olemme olleet äärettömän tyytyväisiä S6L:ään. Se suoriutuu kaikista tuotannoista hienosti.”

Lisäksi auton takaosasta löytyy erillinen tuotantotila, jossa on käytössä Avid VENUE | S3L-X -mikseri. Jukka Nykänen kertoo, että sekä rekan tuotantotilojen ja studiokontin järjestelmät keskustelevat keskenään, joten projekteja voi aloittaa toisessa ja viimeistellä toisessa. Se helpottaa työskentelyä.

Nykyinen äänitysauto on Transmixin kolmas, joten kokemusta ja tietoa toimivan ääniauton rakentamisesta on kertynyt paljon. Vaikka rekka on tilava, asettaa se rajalliset mahdollisuudet studion rakentamiselle.

“Ensimmäiseen rekkaan tuli tungettua liikaa tavaraa. Nyt olemme oppineet, että mitä vähemmän tavaraa, sen parempi. Autossa vietetään pitkiä päiviä, joten siellä pitää olla tilaa olla ja hengittää”, hän summaa.

 

Tutustu Avid pro Tools S4:een