Kimmo Ahola: “Ilman S6L-24C -järjestelmää voi olla vaikeuksia tehdä enää mitään keikkaa”

kimmo-ahola-livemikseri

Tavoitimme 14 vuotta Nightwishin FOH-miksaajan tehtävissä vaikuttaneen ja monia alalla innoittaneen Kimmo Aholan Nightwishin Decades -kiertueelta Euroopasta. Hän päivitti meille kuulumisiaan, kertoi työskentelystään kiertueella sekä kokemuksiaan uudesta Avid VENUE | S6L-24C -livemikseristä. Sukella hetkeksi kiertuetunnelmiin Kimmon johdattelemana.

Nightwish starttasi yhdeksän kuukautta kestävän “Decades: World Tour” -kiertueen Pohjois-Amerikasta maaliskuussa 2018, jolloin mukana oli VENUE S3L-X -järjestelmä. Kesän festareille mukaan pääsivät S6L-livemikserit ja uusimmat S6L-24c-mallit saatiin käyttöön kesken Euroopan kiertueen.

Mitä kiertueelle kuuluu?

“Hyvää kuuluu ja hyvin menee, kiitos kysymästä. Wembley Arenan keikka (nykyään The SSE Arena, Wembley) on ehkä tämän kiertueen niin sanottu kohokohta. Toinen hieno, joskin haastava keikka oli Frankfurtin Festhalle.

Vielä pari keikkaa täällä Britanniassa, Birmingham ja Manchester ja sitten koti-Suomeen, jossa Decades-kiertueen viimeiset keikat Turussa Gatorade Centerissä 14.12. ja Helsingissä Hartwall Arenalla 15.12.

Miten VENUE | S6L-24C -livemikseri päätyi mukaan kiertueelle?

“Nyt vihdoin loppuvuoden Euroopan kiertueelle sain oman S6L-24C -livemikserin mukaan. Aluksi Euroopan kiertueella monitoripäähän sijoitettiin viime vuonna hankittu 24D-versio ja FOH:iin samanlainen, koska 24C-toimitukset alkoivat vasta loppusyksystä.

Ostopäätös kahdesta VENUE | S6L-24C -järjestelmästä tehtiin keväällä, kun pääsin tutustumaan Las Vegasissa NAB-messuilla kyseiseen 24C-malliin.”

Miten VENUE | S6L-24C -mikserin kanssa on sujunut?  

“Mikserin täytyy olla ennen kaikkea luotettava ja tietenkin ominaisuuksiltaan riittävä. Tämä S6L-24C on juuri sellainen.

Kiertueelta kuvattiin kaksi keikkaa, Buenos Aires ja Bogota, jotka myös nauhoitettiin Pro Toolsille. Tässä tuli nimenomaan tuo luotettavuus esiin. Äänitin keikat kahdella eri järjestemällä, FOH-mikseristä AVB-verkon kautta Pro Toolsille. Toinen läppäri nauhoitti lavalta Stageboxin MADI-ulostulosta MOTU M64:n kautta.

Luotettavuudesta kertokoon se, ettei koko kiertueen aikana ole tullut minkäänlaisia ongelmia.

Olen ollut todella tyytyväinen S6L-24C -järjestelmään ja voi olla, että on tämän jälkeen on vaikeuksia tehdä mitään keikkaa enää ilman sitä. Huoltoa ei ole tarvittu ja hyvä niin. Laitetuki on ollut sekä Avidin että msonicin puolelta parasta mitä voi saada.”

Olet pitkään käyttänyt Avidin tuotteita. Millaista eroja huomaat aiemmin käyttämiisi miksereihin?

“Nightwishin keikkoja tein Avidin D-Show -järjestelmällä sen ilmestyttyä markkinoille. Kehitystä noista päivistä on tapahtunut reilusti. Ero esimerkiksi VENUE | S3L -mikseriin on tietysti suuri jo pelkästään kosketusnäyttöjen ja encodereiden määrän takia, mutta eroa on myös äänenlaadussa.”

Mitä muuta teiltä löytyy kiertueelta?

“Äänentoiston ja valot toimittaa saksalainen GoAudio. Kyseinen yhtiö on ollut näillä Euroopan kiertueilla Nightwishin laitetoimittajana yli 10 vuoden ajan.

Äänikalusto sisältää tällä hetkellä d&b audiotechnikin GSL-kaiuttimia 32 kpl ja KSL-kaiuttimia 24 kpl sekä SL-G-subeja 24 kpl. Etufilleinä toimivat kahdeksan Y7P -point sourcet.”

Miltä Kimmon kiertuepäivä sitten oikein näyttää?

“Meikäläisen päivä alkaa keikkapaikalla puolilta päivin, jolloin saamme backlinen ja muut laitteet sisään rekasta. Etupään kasaamiseen minulta menee maksimissaan puoli tuntia ja tuossa ajassa ehdin juoda useamman kupin kahviakin.

Kolmentoista aikaan on lounas, jonka jälkeen palaan takaisin FOH:iin ja availen edellisen keikan ProTools-tiedoston ja riippuen päivästä, teen jonkin verran fiksauksia Virtual Soundcheckillä ja Genelecin 1030-kaiuttimilla.

Puoli neljältä on vuorossa linjacheck, jossa backlineteknikoiden kanssa menemme kaikki kanavat läpi, jotta ne ovat kunnossa bändin soundcheckiä varten. Tämä on kello neljältä ja siinä orkesteri soittaa kolme kappaletta.

Periaatteessa bändiä ei tarvita tuohon soundcheckiin, mutta kun ovat joka tapauksessa paikalla, niin olemme päättäneet, että he käyvät lavalla. Tuleehan siitä myös soittajille turvallisempi olo, kun on päässyt kokeilemaan, että kaikki on kunnossa.

Tällä kiertueella miksaan myös lämppärinä olevan Beast In Blackin, jonka pikainen laitteiden kasaus ja soundcheck tehdään heti perään. BIB:n keikan monitorit hoidan myös FOH:sta GoAudion toimittamalla VENUE | S6L-24D:lla, joka toimii myös eräänlaisena sparena, jos tiukalla aikataululla mentävän kiertueen aikana omille tiskeille tapahtuisi jotakin.

Ovet avataan kello 18, Beast In Blackin veto on kello 19.30-20.20, jonka jälkeen on vaihto, joka kestää puoli tuntia. Nightwishin keikka alkaa 20.50.

Keikan loputtua laitan etupään kasaan, tähän menee noin 10-15 minuuttia ja sen jälkeen caset kohti rekkaa ja sen jälkeen suihkuun.

Nopeimmillaan koko produktio on ollut rekoissa tunnin ja 29 minuuttia sisällä keikan loppumisesta. Mukana on kuitenkin viisi rekkaa, joissa äänentoiston lisäksi ovat valot, trussit, pyrot, backline ja ledscreeni.”

Voiko keikkajuttuja lukea jostain lisää?

“Olen kirjoitellut blogeja muun muassa Pohjois- ja Etelä-Amerikan pätkiltä, siellä kun sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Täältä Euroopasta en ole naputellut riviäkään, koska ne voisivat olla tylsää luettavaa. Tämä on tietysti omalta kannalta ihan hyvä, koska sehän tarkoittaa, ettei ongelmia ole.”

 

Kimmon blogiin pääset tutustumaan täällä.

Lisätietoa VENUE | S6L-24C -mikseristä saat Ossi Männiköltä, ossi@msonic.fi