Eppu Normaali juhlisti 40-vuotista taivaltaan loppuunmyydyllä stadionkeikalla Tampereella. Historiallinen ilta edellytti myös tavanomaista näyttävämpiä valoratkaisuja.
Loppuunmyyty Eput Ratinassa -tapahtuma 6.8. Tampereella oli omanlaisensa haaste Akun Tehtaan valosuunnittelija ja set designer Pekka Martille. Kyseessä kun oli Eppu Normaalin tavallisia keikkoja näyttävämpi tapahtuma ja Suomen suurimpiin kuuluva lava, jolla piti valaista bändin lisäksi kokonainen sinfoniaorkesteri.
Konsertin visuaalisia elementtejä alettiin suunnitella jo vuoden 2016 alkupuolella. Suunnittelun Martti teki tiiviissä yhteistyössä Eppu Normaalin kitaristin, Juha Torvisen, kanssa.
“Asia kypsyi ja eli, ja Juhan kautta bändin puoleltakin tuli ideoita”, Martti kertoo.
Kun kevään mittaan varmistui, että konsertissa tulee olemaan mukana myös Tampere Filharmonia, monet suunnitelmat menivät uusiksi. Yksi asia kuitenkin pysyi samana:
“Heti alussa mulla oli semmonen ajatus, että paljon tullaan tukeutumaan livemateriaaliin. Meillä oli koko keikan ajan viisi kameraa kuvaamassa bändistä lähikuvia, joita ajettiin screeneille. Koko järjestelmä meni Hippotazer V4:n kautta, efektoitiin koko ajan kamerakuvaa, siinä oli layereitä ja muuta contentia päällä”, Martti sanoo.
Vielä viime metreillä, ennakko-ohjelmoinneissa Martti ja hänen työryhmänsä keksi, että efektoitua livekuvaa näytettäisiin myös suurilla sivunäytöillä lavan molemmin puolin.
“Siinä oli yhden framen delay, mutta sitä ei huomannut, kun PA:kin oli viivästetty. Pysyi yllättävän hyvin ajassa.”
Ratinan keikan valojen koodaus aloitettiin jo kaksi viikkoa ennen konserttia.
Sinfoniaorkesteri osaksi lavastusta
40-vuotisjuhlakonsertti oli tavallisia Eppu Normaalin keikkoja suurempi ja näyttävämpi. Siellä käytettiin myös ensimmäistä kertaa Eppujen kanssa CyberMotion 3D -järjestelmää, jolla pystytään ohjaamaan näyttöä lavalla niin korkeus- kuin syvyyssuunnassa.
“Alun perin oli tarkoitus tehdä enemmänkin CyberMotion 3D -tekniikalla, mutta sinfoniaorkesteri vie niin valtavan osan lavasta”, Martti kertoo.
Ratinassa esiintymislava oli Suomen suurimpia, leveys 25 x syvyys 25 metriä. Konsertissa käytettiin koko lavan syvyys hyödyksi. Sinfoniaorkesteri kuitenkin vei tilasta huomattavan osan, noin 12,5 metriä lavan syvyydestä. Tietynlaisella lavastuksella sinfoniaorkesterilla luotiin kolmiulotteisuutta lavalle:
“Halusin sinfoniaorkesterin osaksi lavastetta. Sen takia nostin sen kaksi metriä muuta bändiä ylemmäksi. Näin saatiin sinfoniaorkesteri osaksi settiä.”
Clay Pakyn Alpha Spotit ja Mythokset lavavaloina
Valokalustoa jouduttiin sinfoniaorkesterin vuoksi karsimaan alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta Eppu Normaalin konsertissa oli silti yli 300 valaisinta. Sinfoniaorkesteri valaistiin yhdellätoista, taakse riviin asetetuilla Clay Pakyn Mythos -heittimellä. Mythoksista ohjattiin loppuillasta muun muassa erilaisia kiiloja lavalle.
Myös katosta löytyi Clay Pakyja. Alpha Spot HPE 1500 -spottivalaisimet valittiin lavavaloiksi, sillä ne ovat tehokkaita ja sopivat juuri tällaiseen tilanteeseen. Martin mukaan Clay Paky onkin hyvä ja varma spottiheitin. Alpha Spotteja keikalla oli yhteensä 32 kappaletta.
Chauveteilla Marshallit esiin
Chauvetin Batten Quad-9 IP LED-palkeilla valaistiin Marshall-vahvistinseinämä, jonka bändi halusi osaksi lavastusta AC/DC:n hengessä.
LED-palkkeja oli yhteensä 20 kappaletta, ja ne oli laitettu 36-kanavan modeen, jolloin jokainen pikseli oli omassa ohjauksessa. Näin pystyttiin ajamaan chaseja ja saatiin tehtyä juoksutuksia. Chauvetit toimivat monipuolisesti, eivätkä ne Eppujen konsertissa olleet pelkästään valaisua varten, vaan niitä pystyttiin myös efektoimaan.
“Tehtaalle hankittiin aikanaan Chauvetit Dancing on Icea varten. 60 kappaletta löytyy ja paljon niitä on käytetty”.
Muina lampputyyppeinä keikalla oli Roben washeja, joita käytettiin lähinnä sinfoniaorkesterin taka- ja sivuvaloina. Roben Pointit toimivat beam-heittiminä. Lavan takaosassa pystyriveissä olleita Auroja puolestaan käytettiin muun muassa kehystämään screenejä. Auroja ohjattiin valopöydällä ja mediaserverillä Luminexin kautta, eli värit tulivat videolta ja muu lampun ohjaus valopöydästä.
Akun Tehdas luottaa Robert Juliatin seurantaheittimiin
Ratinassa Eppu Normaalin jäsenet valaistiin neljällä Robert Juliatin Victor 1800 -seurantaheittimellä.
Useimmilla Akun Tehtaan hoitamilla keikoilla käytetäänkin juuri Robert Juliatin seurantaheittimiä.
“Joskus ulkomaan artistit vaativat isompia ja tehokkaampaa laitetta, jolloin olemme vuokranneet ulkomailta Lancelotia tai Aramista.”
Neljä tai kolme seurantaheitintä on usein keikkojen vaatima määrä, mutta esimerkiksi Rammsteinin keikalla aiemmin kesällä Martti kertoo käytössä olleen kuusi Lancelotia. Kerroksiakin etupäähän oli tuolloin rakennettava tuplamäärä.
Epuille riitti hienosti neljä seurantaheitintä, sillä Aku Syrjä, yhtyeen rumpali oli valaistu staattisilla etuvaloilla.
MDG on kallein, mutta paras systeemi
Erityisiä valohankintoja ei tarvinnut konserttia varten tehdä, vaan suurin osa laitteista saatiin Akun Tehtaan omasta varastosta. Savukoneistakin osa oli käytössä jo vuonna 2004 Eppujen keikalla Ratinassa.
“Käytössä on MDG:n pari MAXia ja yksi theONE, niillä on pärjätty hyvin. Onhan se kallein ja parhain systeemi. Kilpailijoilla on toimivia pelejä, mutta MDG:llä laitteet ovat kestävämpiä, uskomattoman pitkäikäisiä”, Martti toteaa.
Lisäksi VIP-teltassa oli yksi MDG:n savukone.
Luminexin ansiosta ei tarvitse säätää piuhojen kanssa
Luminexin laitteisto oli korvaamaton apu Eppujen konsertissa – sen Ethernetin kautta muun muassa splitattiin signaalin kulku. Valojärjestelmän ja ohjaussignaalin toimivuudesta keikalla vastasi Ari Kivelä.
“Vaikka onkin MA-verkko, sitä käytettiin pääasiallisesti Luminexin kautta. Kun on kaikki järjestelmät kytkyssä, ei tarvitse piuhojen kanssa pelata”, hän sanoo.
Kivelä vannookin Luminexin nimeen: hänen mukaansa esimerkiksi festareilla on kätevää asettaa omat profiilinsa NPU:lle, talon setille ja vierailijoiden valopöydille. Sitten on helppo etsiä IP:t, jotka eivät ole käytössä ja valita, mitkä pöydät ovat kontrollissa ja mikä ohjauksessa.”
“Tykkään Luminexista enemmän kuin näistä muiden valmistajien tuotteista, joita on tällä hetkellä tarjolla. Luminexissa pystyy kikkailemaan ja hallitsemaan kaikkea”, Kivelä hehkuttaa.
Keikalla käytössä oli Luminex Ethernet-DMX8 MkII -järjestelmä. Kolme Luminexia dimmer cityssä sekä yksi etupäässä, joka normaalisti festariympäristössä on vierailijaa varten, mutta Ratinan keikalla kyseisellä Luminexillä hoidettiin aurojen ja hipon re-routtaus ja mergeröinti.
Katso Ratinan konsertin kuvagalleria täältä.