Kädet valossa – päivän täydeltä esitysvalaistuksen innovaatioita

Kädet valossa Ääniwallissa -tapahtuman juliste. Claypaky, Chauvet Professional ja Minuit Une logot. Teksti: Se oli siinä – katso, mitä koettiin!

msonic järjesti Kädet valossa -demotyöpajan ja koulutuspäivän Ääniwallissa 28.1.2025. Ilmaiseen tapahtumaan kokoontui alan huippuvalmistajia, asiantuntijoita ja uutuustuotteita, jotka tarjosivat syväluotauksen esitysvalaistuksen maailmaan. Paikalla oli ammattilaisia teattereista, nuorisotoimista, suunnittelutoimistoista, integraattoreista, rental-yrityksistä ja mediataloista – unohtamatta freelancereita sekä alan opiskelijoita.

Tapahtumaympäristönä teollinen Ääniwalli

Ihmisiä keskustelee klubin tiloissa. Taustalla efektivalojen ja profiiliheittimien valokeiloja.Tapahtuman industrial-henkinen miljöö ei ollut sattumaa. Ääniwalli, joka remontoitiin viime vuonna, on paitsi tyylikäs myös sopivan tilava monipuoliselle tapahtumapäivälle. Se tarjosi aidon tapahtumaympäristön, jossa osallistujat pääsivät tutkimaan ja kokeilemaan valaisimia käytännössä. Ääniwallin valosuunnittelija Anna Myllyluoma esitteli, miten tilan tekniikka on toteutettu dialogissa tilan teollisen arkkitehtuurin kanssa.

Monelle Ääniwalli oli uusi tuttavuus. Klubin valotekniikkaan kuuluu muun muassa Chauvet COLORado PXL Curve 12 -valaisimia, joiden visuaaliset efektit olivat koettavissa koko päivän ajan.

Chauvet Professional – valosuunnittelua ammattilaisen otteella

Chauvet Professionalin osastolla osallistujia opasti Amy Kerr, kokenut valosuunnittelija ja tuotetukihenkilö. Amy on työskennellyt eri brändien parissa laajasti, joten hänen kanssaan oli helppo keskustella ja kuunnella hänen näkemyksiään niin kiertueiden kuin teatterituotantojenkin tarpeista.

Esillä olivat myös uutuustuotteet:
COLORado Solo Bar 6
Maverick Silens 1X Profile
Maverick Silens 2X Profile
COLORado PXL Curve 12

Henkilö katsoo Chauvetin valaisimilla valaistua seinää. Takana taustakangas Lontoon katunäkymällä.Amy oli tuonut mukanaan palan Lontoota omalaatuisen taustakankaan muodossa, joka havainnollisti, miten esimerkiksi hiljaiset ja sofistikoituneet Silens-profiilit käyttäytyvät erilaisissa lavasteissa. Alan sisällä hiljaisuuden merkitys on noussut yhä tärkeämmäksi – ja nyt moni pääsi toteamaan, että se on täysin saavutettavissa.

Minuit Une – IVL-efektivalot seisauttivat

Ihmisten päitä lavan edessä, jossa Minuit Une IVL-efektivalojen esitys.Minuit Unen erikoisvalaistusratkaisut olivat tapahtuman puhutuimpia elementtejä. IVL-erikoisasiantuntija ja käyttäjäkokemuspäällikkö Denis Yachmenyov sekä vientimyyntipäällikkö Moncef Ait Fora esittelivät IVL Dice– ja IVL Photon -valoja immersiivisellä, ohjelmoidulla show’lla. Esitys oli sovitettu Ääniwallin tilaan ja oli tyyliltään uutta monen silmille. Esitys vangitsi katselijat kerta toisensa jälkeen, ja moni kuvasi sitä vaikuttavaksi. Esitys osoitti, miten hienosti tuotteet soveltuvat esimerkiksi klubikäyttöön. Ei ihme, että Ääniwallin omaan kalustoon kuuluu myös IVL-efektivalot.

IVL-valaisinmallisto on loistava luova työkalu, jonka avulla on helppo luoda upeita lavastuksia.
– Denis Yachmenyov

Usea henkilö profiilikuvassa katsomassa ja kuvaamassa valoesitystä.

IVL ei ole vain efekti – se on tapa lähestyä valosuunnittelua eri kulmasta. On kysyttävä, mitä haluan valoilla tehdä, toteaa Denis. Moni yllättyi myös siitä, kuinka monipuoliset ohjelmointimahdollisuudet IVL tarjoaa ilman, että valopöydän kanavia tarvitaan kohtuuttomasti.

Moncef esitteli myös Service Extension Kitin, jonka avulla IVL-valojen moduulit voi vaihtaa itse. Tämän hankkimalla takuu laajenee viiteen vuoteen ja sisältää rajattomasti vaihtomoduuleja, joten keikoilla on aina varaosat mukana.

Claypaky – teatterista kiertueelle

Claypakyn kiertue- ja touringheittimiä rivissä valaisemassa yläviistoon.Claypaky-osastolla Suomen kärkinimiin kuuluva Pekka Olava esitteli kattavasti niin kiertue- kuin teatteriheittimiä. Myös Tambora Batten ja Tambora Linear 100 kiinnostivat molemmissa segmenteissä. Teatteripuolella Rhapsodya– ja Sinfonya-profiilit keräsivät erityisesti kiitosta hiljaisuudestaan ja valotehostaan.

Hiljaisuus on selvästi yksi esitysvalaistuksen suurimpia trendejä tällä hetkellä.
– Janne Engeldahl

MDG – kun ilma ei riitä

Jotta valot näkyvät, tarvitaan myös oikeanlainen ilmasto. MDG:n theONE ja ATMe pitivät huolen siitä, että Ääniwallin tila täyttyi sopivasta määrästä utua, savua ja usvaa, joka nosti valotehosteet esiin. TheONE touring-versio, suunniteltu erityisesti keikkakäyttöön, on ripustettavissa turvallisuusstandardien mukaisesti ja kestää kovaa käsittelyä vankan putkikehikon ansiosta.

StageSmarts – virranhallinnan uusi standardi 

Tapahtumatekniikan virranjakelu on oma maailmansa, ja StageSmartsin äärimmäisen luotettavat huippuluokan C12– ja C24-distrot olivat esittelyssä liiketoiminta- ja asiakastukipäällikkö Tristan Brouwerin johdolla. Hänen opastuksella pääsi pureutumaan myös HMI-hallintasovellukseen, joka tarjoaa järjestelmäteknikoille käyttäjäystävällisen etämonitoroinnin vaativissa ympäristöissä.

Kaksi henkilöä keskustelee. Toisen naamaan osuu kirkas valokeila.

StageSmartsin järjestelmät tarjoavat:
Luokkansa paras sähköturvallisuus – Suojaa sähköiskuilta, ylikuormitukselta, oikosuluilta, nollajohtimen katkeamiselta ja muilta vaaratilanteilta maksimaalisen turvallisuuden varmistamiseksi.
Laadukkaimmat katkaisijat – Hydraulis-magneettiset vikavirtasuojakytkimet johdonsuojalla lämpö-magneettisten sijaan, tarjoten paremman turvallisuuden ja luotettavuuden.
Sulakkeiden turhien laukeamisten ehkäisy – Käynnistys- ja vikavirtojen (esim. LED-näytöt ja vahvistimet) optimoitu käsittely varmistaa paremman suojan loisteholta ja turvaa keskeytymättömän toiminnan.
Reaaliaikainen seuranta ja diagnostiikka – Kehittynyt kuormanseuranta tunnistaa poikkeavuudet ja ehkäisee häiriöt ennen niiden eskaloitumista.

Tutustu StageSmartsin teknologiaan tässä erinomaisessa lyhyessä blogissa, joka takuuvarmasti auttaa ymmärtämään luotettavan sähkönjakelun haasteet ja merkityksen sekä sen, miten StageSmarts ratkaisee ne paremmin kuin muut valmistajat.

Luminex & Swisson – valoverkkojen ytimessä

Juha Kiuru keskustelee kahden henkilön kanssa ison ledinäytön äärellä.

Ammattitason järjestelmissä IP-pohjaiset protokollat, kuten Art-Net, sACN, KiNET ja RTTrPL ovat jo arkipäivää perinteisen DMX:n rinnalla tai sen tilalla. Luminexin verkkoratkaisut olivat näyttävästi esillä, ja Juha Kiuru esitteli GigaCore 18t -kytkimiä ja LumiNode 12 -nodeja sekä Araneo-softaa, joka tekee verkon hallinnasta äärimmäisen yksinkertaista. Jo perustiedoilla käyttäjä kykenee esimerkiksi luomaan eri tuote- tai liikennetyypeille (AoIP, videon striimaus, TCP/UDP, Multicast…) toimivat VLAN:it (Araneossa nimetty “Groups”).

Uutuutena Araneossa on MA-integraatio, joka tuo koko valoverkon ja MA-valopöydät osaksi samaa visuaalista käyttöliittymää.

Swissonin Ethernet DMX -ratkaisut olivat testattavissa Chauvetin osastolla, jossa valopöytä ja valot keskustelivat XND-8R5 -noden ja XSP-5R-5R -splitterin kautta. Paikalla oli myös XMT-500 DMX-testeri – laite, joka on noussut esitysvalaistuksen ammattilaisten työkalupakin vakiokalustoon. Harva tätä “punaista linkkaria” keikoillaan testannut suostuu sitä enää palauttamaan.

Verkostoitumista ja livekohtaamisia

Tapahtuman anti ei ollut pelkästään tekninen – monille tärkeintä oli päästä kohtaamaan kollegoita ja vaihtamaan ajatuksia livenä. Pandemiavuosien jälkeen vastaavia tapahtumia ei ole Suomessa juurikaan järjestetty, ja nyt niille selvästi on tilausta. Innokkaimmat viihtyivät ensi minuuteista purkuun asti.

Kiitokset kaikille osallistuneille, ja erityismaininta Hodarifillarille, joka piti energiatasot korkealla maukkailla eväillä! Lopuksi kiitos myös mahtaville kumppaneille.

Nähdään seuraavassa tapahtumassa!

Ryhmäkuva tapahtuman mahdollistaneista kumppaneista.(Vas-oik: Mikko Korhonen, Amy Kerr, Anna Myllyluoma, Pekka Olava, Denis Yachmenyov, Mikko Skyttä, Janne Engeldahl, Juha Kiuru, Tristan Brouwer ja Moncef Aif Fora)


Kuvagalleriassa lisää kuvia: