Valosuunnittelija Mikki Kunttu: “Ääniwallin panostus esitystekniikkaan on kulttuuriteko”

Vallilan underground-henkinen Ääniwalli-klubi koki massiivisen remontin keväällä 2024. Samalla tehtiin huomattava panostus valoihin yhteistyössä msonicin kanssa. Lue avajaisten kynnyksellä julkaistusta jutusta lisää remontin taustoista.

Valosuunnittelusta vastannut Mikki Kunttu jakoi meille ajatuksiaan suunnittelun taustalla. Lisäksi Ääniwallin tapahtumatuotannosta, tekniikasta ja valo-ohjelmoinnista vastaava Anna Myllyluoma kertoi, miten uudet valot ovat talossa palvelleet.

Ääniwallin uuden, edistyksellisen valaisun on suunnitellut palkittu valosuunnittelija ja visualisti Mikki Kunttu. Suunnittelun inspiraationa oli Mikin mukaan Berliinin teknoklubeilta tuttu underground-henki ja rosoisuus, josta Ääniwalli on tullut tunnetuksi.

“Ääniwalli ei ole mainstream-klubi, vaan se profiloituu enemmän undergroundiin. Klubi on luotu vanhaan, matalaan teollisuustilaan. Se oli suunnittelussa haaste, joka oli käännettävä voitoksi.”

Klubivalon maailma on Mikin mukaan oma universuminsa, jossa monipuolisuus ja tietynlainen selkeys on tärkeää. Ääniwallissa ei lähdetty noudattamaan perinteistä linjaa.

99 klubia sadasta jakaa valonlähteet kategorisesti pesuheittimiin, beameihin ja spotteihin. Tämänkaltainen lähestymistapa ei ollut millään muotoa kiinnostava Ääniwallin setin kannalta. Käytännössä dialogi käytiin tilan arkkitehtuurin ja valon arkkitehtuurin välillä.”

Ääniwalli on rakennettu vanhaan tehdashalliin, mikä tuli ottaa huomioon valosuunnittelussa. Kuvassa päällä ”siivousvalot”.

 

Mikki Kuntun valosuunnittelu mahdollistaa visuaalisia elämyksiä tanssilattialle.

Valon volyymi avainasemassa

Mikki Kunttu kertoo hyödyntäneensä suunnittelussa dynaamista ilmaisua, joka hänen suunnittelupöydällään viittaa valon volyymiin ja sen manipulointiin. Matalassa tilassa volyymi saavutettiin suurella määrällä valonlähteitä.

“Tähän tehtävään Chauvet Professionalin COLORado PXL Curve 12 oli käytännössä aivan omassa luokassaan. PXL Curvet tuovat tilaan satoja liikkuvia valonlähteitä”, Mikki kertoo.

Ääniwallin Anna Myllyluoma on tyytyväinen valintaan:

“Yllätyin positiivisesti siitä, miten vaikuttavia juttuja PXL Curvella saa aikaan! Niillä saa tehtyä tosi mageita verhoja ja hauskoja maalailuja tilaan. Erityisesti fiilistelen tilt-efektiä – sitä käyttämällä saa tosi hienon wow-hetken loppuiltaan. Lisäksi pidän siitä, että PXL Curvessa on hyvät värit ja paljon valotehoa.”

Chauvetin COLORado PXL Curve 12 -valoja löytyy Ääniwallista 36 kappaletta. Ne tuovat tilaan satoja liikkuvia valonlähteitä.

Laserit ja LED-strobot täydentävät kokonaisuutta

PXL Curve 12 -valojen kaveriksi Mikki halusi laser- ja LED strobo -heittimiä. Tähän tarpeeseen sopi Claypakyn Mini Xtylos HPE -RGB-laserlähteet.

“Claypakyn Xtylos on todella tehokas erikoisheitin, joka osuu Ääniwallin menoon kuin hanska käteen”, Mikki kuvailee.

Anna on samaa mieltä: “Mini Xtylos on hyvä liikkuva kone, jolla saa tehtyä kivoja beam lookeja. Se on sopivan pieni meidän tilaan, ja pienestä koosta huolimatta siitä lähtee tarpeeksi hönkää.”

Lisäksi Claypakylta Ääniwalliin valikoitui Tambora LINEAR 100 -LED-palkit. 

“Mäpättävät Tambora Linearit noudattelevat Xtylosin kanssa samaa small footprint, high impact -teemaa”, Mikki muotoilee.

“En etukäteen osannut arvata, miten hauskoja koneita Tambora Linearit ovat! Tykkään niistä kovasti, ja olemme käyttäneet niitä yllättävän paljon. Strobo-moduuli on tosi kiva efekti, jolla saa tehtyä hienoja juoksutuksia. Samalla ne toimivat hyvin pesuna”, Anna hehkuttaa.

Claypakyn Mini Xtylos HPE -valot sopivat kompaktin kokonsa vuoksi hyvin Ääniwallin matalaan tilaan.

Vaikuttavaa laseria pieneen tilaan

Ääniwallin tanssilattialla tunnelmaa luovat myös Minuit Une IVL Photon ja Minuit Une IVL Dice -3R-laserluokan valoefektit.

“Minuit Unen laserit ovat todella hauskat! Ne löytyvät meiltä tällä hetkellä tanssilattialta parina, mutta tulevaisuudessa haluan kokeilla IVL Photonia myös lavalla. Nämä pienikokoiset laserit ovat todella vaikuttavat meidän kokoisessa paikassa. Niillä saa tehtyä tosi hienoja efektejä”, Anna kertoo.

Lavan valaisussa minimalistisempi lähestyminen

Innovatiivisen tilavalaisun rinnalla Ääniwallin lavalla nähdään riisutumpi valosetti, jossa hyödynnetään Claypakyn Mini-B wash -valoja.

“Mini-B wash on hyvä zoomillinen monitoimivalo, joka näyttää hyvältä stagella. Sillä saa tehtyä kivoja beam lookeja, mutta se toimii hyvin myös pesuna ja spottina”, Anna sanoo.

“Ääniwallissa lava on valosetin näkökulmasta tavallaan sivuroolissa. Stagen kohdalla vapaa korkeus on todella minimaalinen, joka sekin on jo rajoittava tekijä. Toisaalta lähestyin tätä niinkin, että mikäli esiintyjällä on erikoisempaa teknisvisuaalista tuotantoa, he todennäköisesti tuovat sen mukanaan. Eli ei ole ollut tarkoituskaan tehdä stagesta mitään perinteisen rock-klubin kaltaista, josta löytyy nämä beamit, washit ja spotit”, Mikki kertoo.

Ääniwallin lavavalaisu
Claypakyn Mini-B wash -valot täydentävät Ääniwallin lavavalaisua.

“MDG:n ATMe-usvakone pitää kaluston kunnossa”

Ääniwallin usvakoneiksi valikoitui top level -luokan MDG ATMe:t.

“Never leave home without them”, Mikki linjaa.

Myös Anna halusi Ääniwalliin ehdottomasti MDG:t, muun muassa siksi, että ne eivät tahmaa kalustoa.

“MDG:ssä käytettävä neste on mineraaliöljypohjaista, mikä saa meidän kamat pysymään paremmassa kunnossa. Sokeripohjaisia nesteitä käyttävät koneet tahmaavat kaluston. Lisäksi ne imevät kosteutta ilmasta, mikä voi aiheuttaa joillekin silmien ja kurkun kuivumista. MDG:n koneet ovat siis artisteillekin ystävällisempiä. Lisäksi ne tuottavat hienojakoisempaa usvaa, joka näyttääkin paremmalta.”

Ääniwallin Anna Myllyluoman mukaan uuden Ääniwallin vastaanotto on ollut erityisen positiivinen. Uudet valot ja esitystekniikka ovat saaneet kävijöiltä runsaasti kiitosta.

“Uusittu Ääniwalli on kulttuuriteko”

Uusi Ääniwalli on ehtinyt olla auki tämän jutun julkaisuhetkellä muutaman kuukauden. Anna Myllyluoman mukaan vastaanotto on ollut erityisen positiivinen, ja esitystekniikka on kerännyt runsaasti kehuja.

“Kyllä ihmisillä on leuat loksahtaneet auki nähtyään uudet tilat ja valot”, Anna hymyilee.

Mikki Kuntun mukaan uusittu Ääniwalli on kulttuuriteko, joka vie alaa eteenpäin.

“Pidän suuressa arvossa sitä, että tämä klubi näyttää tietä ihan eri suuntaan kuin perinteiset klubit. Eikä varmasti ole samanlaista ihan pienimmän harpin piirron sisällä. Klubivisujen ja valon ajaminen ja ohjelmointi on nyt todella fokuksessa Ääniwallissa, ja se jos mikä on myös omiaan nostamaan tätä ammattikuntaa ja auttamaan sen kehitystä eteenpäin. Kulttuuriteko kaiken kaikkiaan. Kannattaa lähteä katsomaan ihan paikan päälle!”

Yleisöä valoverhojen katveessa.

 

Kuvat: Sami Mannerheimo

Lue myös: DIY-klubista kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi – Täysin uusittu Ääniwalli tarjoilee näyttäviä valoelämyksiä