Rupert Neve Designs -tarina

rupert-neve-designs

rupert-neve-logo

Rupert Neve Designs sijaitsee pittoreskissa Texas Hill Countryssa, jossa kaikki moduulit rakennetaan ja testataan. Pienen suunnittelijatiimin ratkaisut ammattiaudiolaitteista perustuvat sekä klassisiin konsepteihin että moderneihin innovaatioihin. Uudessa laitevalikoimissa käytetään tähän nimenomaiseen käyttöön suunniteltuja muuntajia sekä yksipuolisia vahvistimia, joilla kilpaillaan parhaiden vintage- ja modernien äänityslaitteiden äänenlaadun kanssa tasaväkisesti missä päin maailmaa tahansa.

 

Rupert Neve on yksi äänitysteknologian johtavia pioneereja, jonka keksintöjen sointi on tallentunut lukemattomille äänitteille lähes kaikissa kuviteltavissa olevissa tyylilajeissa. Rupertilla on yli 80 vuoden suunnittelukokemus: kasvun vuodet ennen toista maailmansotaa Argentiinassa, ensimmäisten “modernien” äänityskonsolien luominen Englannissa ja analogisten piirien suunnittelun jalostaminen digitaalista maailmaa varten Texasissa, Yhdysvalloissa.

 

Argentiina ja toisen maailmansodan vaikutus

Rupert Neve oli nuorukainen toisen maailmansodan aikana Argentiinassa. Sota rajoitti radioliikennettä, ja Rupert keksi hyödyntää ihmisten tarvetta kuulla uutisia radiosta. Hän korjasi radioita, rakensi ja myi niitä ystävilleen, opiskeli Radio Amateurs-käsikirjaa, osasi putkiluettelot ulkoa ja oleili paikallisessa radioliikkeessä keskustellen komponettien eduista ja varjopuolista kasvattaen samalla käytännöllisten tietojen varastoaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Englantiin siirryttyään, hän ryhtyi rakentamaan ja asentamaan laitteistoa, joka toimisi liikuteltavana äänitys – ja äänentoistotarkkaamona. Hän äänittti kuoroja, oopperaharrastajia, musiikkifestivaaleja sekä julkisia tapahtumia 78 RPM -lakkalevyille (ennen nauhan aikakautta), jotka eivät antaneet mahdollisuutta toiseen ottoon.

Kirjahyllykoteloita

Rupert keräsi audiosuunnittelu ja -tuotantokokemusta Rediffusionilla, Ferguson Radiolla sekä toimimalla pääinsinöörinä muuntajavalmistajalla. Yrityksen omistaja valmisti myös kaiuttimia, jolloin ne olivat valtavia hiekalla täytettyjä kulmarakennelmia. Rupert kehitti tällöin pienen kirjahyllykotelon ja löysi potentiaalisen asiakkaan, joka halusi tilata 500 koteloa. Rupert tarjosi ajatustaan tuolloiselle pomolleen, mutta tämä ei ollut kiinnostunut. Lopulta hänen oli tehtävä ratkaisu yrittäjäksi ryhtymisestä.

 

CQ Audionsta Rupert Neve Companyyn

CQ Audio oli olemassa vain lyhyen ajan, mutta sen toiminta kattoi yksittäisen laitteiden suunnittelua, rakentamista ja lopulta massavalmistusta. Suhteellisen vaatimattomasta suosiostaan huolimatta varhaiset CQ Audio-kokeilut antoivat Rupertille sitä tuotanto- ja markkinointikokemusta, jota hän tarvitsi perustettuaan Rupert Neve Companyn.

 

Mikserin suunnittelu Musique Concrete London’in tarpeisiin

Rupert Neven tie mikserien suunnittelijaksi käynnistyi Desmond Leslien, Musique Concrete:en erikoistuneen ammattisäveltäjän pyynnöstä. Desmond Lesliellä oli huone täynnä nauhureita, jotka olivat uusia tallennusvälineitä noina päivinä. Niihin oli ladattu “concrete” (tosimaailman konkreettisia) soundeja ja Desmond tarvitsi laitteen, jolla voisi yhdistää näitä soundeja varsinkin EMI:n tilaamiin Shakespearen näytelmien musikaalisiin taustoihin. Rupert suunnitteli mikserin ja neuvoteltuaan rahoituksen tilaajan kanssa kuntoon, rakensi sen.

 

The Rupert Neve Companyn alkuvuodet

Vuonna 1961 Lontoon popmusiikkinäyttämö tarjosi uusia mahdollisuuksia, tarvittiinhan uusia tekniikoita päivän modernin musiikin prosessointiin ja miksaamiseen. Recorded Sound Ltd ja Phillips Records Ltd olivat tuolloin valveutuneimmat kehittäjät. Rupert rakensi kaksi konsolia Recorded Soundille, yhden studioon ja toisen lähetystoimintaa varten. Recorded Soundilla oli sopimus Radio Luxembourgin kanssa iltapäiväkonserttien sarjan lähettämisestä varten, ja siihen tarvittiin korkealuokkainen, luotettava ja liikuteltava konsoli.

 

 

 

Transistorit valtaavat alaa putkiradioilta

Vuoteen 1964 mennessä Rupert oli kehittänyt erinomaisesti toimivan transistorilaitteiston, joka korvasi perinteiset putkiratkaisut. Ensimmäinen asiakas uudelle transistorilaitteistolle oli Phillips Records Ltd. Rupertilta tilattiin sarja ekvalisaattoreita, joilla voitiin muuttaa kahdelle raidalle äänitetyn materiaalin musikaalista balanssia. Tämä oli ennen moniraitanauhureita. Kaksiraitaisen äänityksen uudelleen balansointi tarkoitti käytännössä uutta sessiota artistien, tuottajien ja äänittäjien kanssa ja kustannukset olivat siis melkoiset.

 

 

Neve-tehdas kehittyy

 

Ekvalisaattorien menestys johti miksauskonsolien tilauksiin Phillipsiltä ja muilta studioilta, koska niiden sointi oli selkeä ja   valmistusjälki erinomaista. Niinpä Rupert ja Evelyn Neven kotona toimiva yritys alkoi olla liian suuri kotioloihin. Alkuvuodesta 1969 liiketoiminta muutti sille rakennettuun tehtaaseen, seuraavien vuosien aikana moduuleita rakennettiin myös Skotlannin satelliittitehtaassa ja myyntitoimistoja perustettiin ympäri maailman. Vuonna 1973 Neve-tiimissä oli jo yli 500 työntekijää.

 

Neve -kanavavahvistimet

Neve Channel Amplifiers:it olivat valikoima NEVE:n äänipöydissä käytettyjä tehokkaita tulovahvistimia, joissa käytettiin vaihtoehtoisia suodin- ja taajuuskäyrien järjestyksiä.

Nämä vahvistimet suunniteltiin nostamaan mikrofoni- ja linjatasoisia signaaleja 0dBm -tasolle ja ajamaan 600 Ohmin kuormaa.

Esimerkki: Neve 1066 Channel Amplifier

Säätimet korkeiden, keski- (presence) ja matalien taajuuksien korjauksiin olivat käytössä. Käyrien muodot ja taajuudet valittiin tarkkaan, jotta saavutettiin suurin mahdollinen joustavuus korkealuokkaisissa äänityksissä. Lisäksi jyrkkä ylipäästösuodin valittavin kulmataajuuksin saatiin kytkettyä päälle.

 

NECAM – maailman ensimmäinen liikkuvien liukusäätimien järjestelmä

Rupert esitteli “Moving Fader Automation”-konseptin. Aikaisemmin kanadalainen yritys oli jo esitellyt idean liukusäätimien paikkojen tallentamisesta ja lukemisesta käyttäen kahta moniraidan raitaa sekä VCA:ita (Voltage Controlled Attenuators, jänniteohjattu vaimennin / vahvistin). Heidän pitkään lupaamansa konsoli ei kuitenkaan koskaan muuttunut konkreettiseksi. Tämän vuoksi Rupert kyseli useilta maailman johtavien studioiden omistajilta ja äänittäjiltä heidän unelmiaan liittyen liukusäätimiin ja noiden unelmien perusteella syntyi NECAM: maailman ensimmäinen liikkuvien liukusäätimien järjestelmä.

 

 

KONSOLIEN KEHITYS

  • 8078: 40 kanavan 24 ryhmän 32-raitainen äänitys- ja miksauskonsoli
    Yksi kolmesta kuuluisasta AIR Studioille 1978 rakennetusta konsolista. Sijaitsee nykyään Bryan Adamsin studiossa, Vancouverissa. à
  • 2254E Limiter Compressor
  • Neve 5302 Melbourne: 12 kanavan, kahden ryhmän monikäyttöinen äänimiksauskonsoli
  • 5315 Console
  • In-Line -mallisto
  • Recorded Sound-konsoli
  • Turnkey Systems
  • The Smoke Factory

 

ARN Consultants ja AMS / Neven synty

1975 Neve Companies myytiin ja Rupert ja Evelyn perustivat edelleen toiminnassa olevan ARN Consultants-yrityksen. Allekirjoittamansa kilpailukieltosopimuksen vuoksi Rupertin seuraavat 10 vuotta kuluivat erilaisissa akustiikkaan ja äänentoistoon liittyvissä toimissa. 1985 Neve Group myytiin itävaltalaiselle Siemens Corporationille. 1992 Siemens lopetti Neve Groupin ja se sulautettiin toiseen Siemens-ryhmään, AMS Ltd:iin.

 

Focusrite Ltd

1985 Rupert ja Evelyn Neve perustivat uuden yrityksen, Focusrite Ltd:in. Uusi moderni mallisto räkkimallisia ekvalisaattoreita, dynamiikkaprosessoreita, linjavahvistimia sekä mikrofonietuasteita julkaistiin. Phil Dudderidge osti Focusrite Ltd:in vuonna 1989 ja perusti uuden Focusrite Audio Engineering Ltd:in, joka on jatkanut omaa tuotantoaan menestyksekkäästi näihin päiviin asti.

 

Muutto USA:han

1989 ARN Consultants ryhtyi konsultoimaan Graham Langleyta ja Nick Franksia, Amek Systems and Controls Ltd:in omistajia tarkoituksena suunnitella uusia äänipöytiä ja -prosessoreita. Näin syntyi äänipöytien uusi maailma. 1993 julkaistiin System 9098 -mallisto sekä 9098 -sarjan konsoli.

Samalla Nevet muuttivat USA:aan ja asettuivat Texasiin.

 

Uusi vuosisata

Kolmen Billy Stull:in kanssa vietetyn tiiviin tuotekehitysvuoden jälkeen masterointiin tarkoitettu  “The Masterpiece” julkaistiin AES San Franciscossa 2004.

Rupert Neve Designs – 2005

Modernin ajan tietokonepohjaisen äänentuotannon vaatimuksiin vastaavia, mutta Rupertin klassisia suunnitelmia noudattavia laitteita ryhdyttiin suunnittelemaan yrityksen uusissa Wimberleyssa, Texasissa sijaitsevissa tiloissa.

Portico-sarja

Rupert Neve Designs julkaisi Portico-sarjan 2005. Portico Series-modulit ovat korkealuokkaisia analogisia rakennuspalikoita digitaalisten järjestelmien eteen ja jälkeen. Julkaisun jälkeisinä vuosina Portico Series on kerännyt joukon kunniamainintoja ja palkintoja kuten yhdeksän TEC-palkintoa, useita PAR Excellence -palkintoja, Mix Certified Hit-palkintoja sekä MIPA -palkinnon.

Alkuperäisellä värityksellä varustettuja, pysty- tai vaakasuorassa toimivia Porticoita on kahdeksan erilaista: 5012 Dual Pre, 5042 True Tape FX, 5032 Mic Pre EQ, 5043 Dual Mono / Stereo Compressor, 5033 Five Band EQ, 5016 Mic Pre / DI (ei enää valmistuksessa), 5014 Stereo Field Editor & 5015 Mic Pre Compressor.

 

5088:t ja uusi ulkomuoto

2009 julkaistiin 5088 High Voltage and Discrete Mix System. Tämä modulaarinen miksausjärjestelmä voidaan konfiguroitua käyttäjän tarpeisiin ja siinä käytetään eri Portico-moduleita mikkietuasteina ja signaaliprosessointiin. 90 Voltin kiskojen ansiosta 5088:ssa on 10 dB enemmän dynamiikkaa kuin missään toisessa Rupert Neven suunnittelemassa konsolissa. Jokaisen tulon ja lähdön custom-muuntajat tuottavat täyden galvaanisen eristyksen. 5088:n julkaisun myötä myös Portico Series-modulien värit päivittyivät vaaleansinisiksi ja niiden potikoiden nupit muuttuivat alumiinisiksi.

 

Shelford-sarja

2013 Rupert julkaisi Shelford Series-modulit, jotka ovat hänen Litlle Shelfordissa tekemiensä suunnitelmien moderneja versioita. Etuaste ja induktori-EQ ovat enimmäkseen 1073:n ja 1064:n inspiroimia, mutta niissä on muutamia moderneja parannuksia kuten muunneltava silk / texture-kontrolli.

Kuvat ja tarina: Rupert Neve

 

 

Katso Rupert Neve -tuotteet