Henkka Niemistö on Dolby Atmos -miksaamisen edelläkävijä niin Suomessa kuin maailmallakin. Niemistön referenssirepertuaari on vaikuttava ja hän on ehtinyt vaikuttaa myös usean suomalaisen musiikkistudion syntyyn 33-vuotisen uransa aikana.
Ikiutelias Niemistö on aina janonnut tietoa miksauksen ja masteroinnin uusimmista tuulista ja teknologioista. Nyt Dolby Atmos -miksauksen nostettua päätään hän on aallonharjalla näyttämässä suuntaa alan tekijöille tulevaisuuden miksaamisesta.
Niemistö valaisi meille Atmos-miksauksen saloja ja kertoi millaisia isoja muutoksia hänen työskentelytapansa ovat kokeneet alan kehityksen myötä.
Abbey Roadin Dolby Atmos -studiolla esitellään suomalaista kädenjälkeä
Niemistön työpöydän kautta kulkee vuositasolla noin 1000-2000 stereomasteria ja noin 50 Dolby Atmos -miksausta. Iso osa näistä on kansainvälisiä tuotantoja.
Esimerkiksi Britteihin ja Norjaan Niemistö tekee paljon. Lista on pitkä, ja Henkka nostaa muutamia nimiä esiin: KSI, Stormzy, Astrid S, Professor Green, Jords, Belters Only, Tiril Andrine Beisland, Robert Grace, Pitbull sekä Omah Lay, joka oli Nigerian striimatuin artisti vuonna 2022.
Kotimaisista artisteista viime aikoina työpöydällä ovat olleet muun muassa. BESS, Teflon Brothers, Titta, Ressu Redford, Portion Boys, Kuumaa, Sanni ja Antti Tuisku. Historiaa Henkalla on esimerkiksi TikTakin, Waldo’s Peoplen ja Mighty44:n kanssa. Myös Britney Spearsin Overprotected-kappaleen kanssa työskentely on jäänyt mieleen.
Kaikenkaikkiaan Niemistön referenssilistat ovat niin pitkiä, että hänestä tuntuu lähes mahdottomalta yrittää muistaa kaikkia kiinnostavia projekteja matkan varrelta.
Insinceren Niemistö nostaa esiin upeana viime aikojen projektina. Yksi Henkan Insincere-yhtyeelle työstämisestä biiseistä päätyi Abbey Roadin Dolby Atmos -demokansioon, eli kappale on nyt yksi niistä, joilla esitellään Dolby Atmos -miksausta. Niemistöllä on muitakin Atmos-miksauksia esimerkkeinä Abbey Roadin studiolla.
Henkka Niemistö studiollaan Helsingin Kalasatamassa.
“Jos halutaan tehdä immersiivistä ääntä, niin Dolby Atmos on formaateista paras”
Henkkaa on aina kiinnostanut immersiivinen- ja surround-ääni. Hän teki jo ensimmäisessä alan työpaikassaan, Svenska Teaternilla Svante Forsbeckin kanssa työskennellessään teatteriesityksiin huikeita surround-kokeiluja, joiden ei pitänyt olla vielä edes mahdollisia silloisella tekniikalla. Mutta niin vain he tekivät, toteuttivat ja ajoivat satoja näytöksiä niillä.
“Mua on kiinnostanut aina kaikki uusi”, Henkka korostaa, eikä tätä voi olla huomaamatta.
Kolmisen kuukautta ennen kuin Apple keväällä 2021 julkisti, että Dolby Atmos liitetään Apple Musiciin*, oli tietoa asiasta alkanut kantautua Henkan korviin. Hän koki heti, että tässä voisi olla mielenkiintoinen lähestymiskulma myös musiikkimaailmaan. Siitä alkoi aikamoinen pohdinta ja suunnittelutyö.
Niemistö alkoi tehdä isoja muutoksia omaan masterointiketjuunsa ja työskentelytapoihinsa. Hän pohti ja kokeili, miten Dolby Atmos taittuisi parhaiten musiikin miksaamiseen ja Pro Tools -työskentelyyn. Tomi Pietilä oli Henkalle tärkeänä apuna alun Atmos-pohdinnoissa ja he ratkaisivat monta asiaa yhdessä.
“Ihan aluksi haasteena oli se, ettei työkaluja oikeastaan ollut. Elokuvateolllisuudessa oli speksejä ja tapoja tehdä Dolby Atmosta, mutta musapuolelta niitä ei löytynyt. Ei ollut työkaluja siihen, miten työstää 3,5 minuutin biisi.”
2021 Niemistö vaihtoi studioonsa monitorikontrollerit ja mietti koko kaiutinsetin uudestaan. Uusi set-up vei studion pois perinteisestä stereomiksauksen left-right -ajattelusta ja vielä pidemmälle kuin 5.1.-kuuntelun. Myös kattoon asennettiin kaiuttimia ja tilaan saatiin luotua Dolby Atmos -työskentelyn vaatima immersiivinen kuuntelu. Atmos-työskentely sai alkaa.
Kesäkuussa 2021 ensimmäisiä Atmos-julkaisuja alkoi tulemaan. Nyt kokemusta on kertynyt ja julkaisuun päätyviä Atmos-miksauksia Henkka tekee vuodessa noin 50-60 kappaletta.
Dolby Atmos ei vaadi kuuntelijalta valtaisaa kaiutinjärjestelmää – kuulokkeet tai soundbar riittävät
Erityisen kiinnostavana Niemistö pitää Atmoksen taipumista verrattain hyvin kuulokkeisiin. Dolby Atmos on formaatti, jossa musiikkia voidaan kuunnella soundbareista, luureista tai jopa puhelimista niin, että jokin uusi perspektiivi tai fiilis välittyy kuulijalle.
“Se on formaatti, jota voidaan tarjota kuluttajille, ilman että pitää olla 160 kaiutinta ympärillä oikein asennettuna.”
Niemistö korostaa, että Dolby Atmos poistaa monet pulmat, jotka vaivaavat normaalia musiikki-surroundia. Esimerkiksi sen, missä sisällöt julkaistaan ja millä yleisö voi musiikkia kuunnella.
Atmoksella tunnesyvyyttä biiseihin
Kuvittele tilanne, jossa sen sijaan, että vain kuulet kappaleen oikealta ja vasemmalta, oletkin tilassa, jossa musiikki ympäröi sinut joka suunnasta. Ääniä tulee edestä, takaa, sivuilta, yläpuoleltasi ja alhaalta. Musiikki tuntuu yhtäkkiä isommalta. Olet sen keskellä, tunnet sen.
“En muista milloin olisi ollut yhtä monta A&R:ää, jotka olisivat itkeneet studiossa.”
Niemistö on soittanut studionsa kaiutinkuuntelulla artisteille ja tuotantovastaaville kappaleiden Atmos-versioita demo-vaiheessa esitelläkseen, mitä Atmoksella saa aikaan. Vastaanotto on ollut häkellyttävä.
“Jos jengi kytkeytyy kappaleeseen emotionaalisesti, se on voitto musiikille.”
Niemistön tavoitteena on saada välitettyä tunteesta niin paljon kuin mahdollista luurikuunteluun tai soundbariin, loppukuluttajan koettavaksi. Niemistö epäilee, ettei luurikuuntelussa Atmoksellakaan koskaan tulla pääsemään täysin samaan kuin kaiutinten kanssa, mutta hyvin tehtynä Atmoksella autetaan kuuntelijaa kytkeytymään musiikkiin emotionaalisesti.
“On mielenkiintoista nähdä, että missä vaiheessa tavallinen musiikin kuluttaja valitsee jonkin Atmos-tuotannon jonkin toisen tuotannon sijaan, ymmärtämättä varsinaisesti miksi tekee niin. Jokin fiilis kappaleessa on sen verran parempi, että tunne ohjaa valintaa. Se on oikeasti ainoa hittimittari formaattien maailmassa.”
Henkka listasi muutaman julkaistuista Atmos-miksauksistaan, joita voit käydä kuuntelemassa ja fiilistellä Atmoksen tuomaa tunnesyvyyttä biiseissä. Löydät linkit kappaleisiin jutun lopusta.
Atmokselle vahva jalansija musiikkimaailmassa
Niemistö uskoo Atmoksen ottavan vahvan jalansijan, kun tulee yhä enemmän tuotantoja, joissa Atmosta on pohdittu ja hyödynnetty, edes pienessä mittakaavassa. Niemistö vinkkaa, että tekijät voivat aloittaa miettimällä, miten soundi voisi tulla eri kohdissa ja miten äänet levittyvät kuuntelijan ympärille.
“Tuottajan olisi hyvä ymmärtää perusasiat siitä, mitkä äänet pitäisi laittaa kuuntelijan pään eteen, sivuille ja mitkä pään taakse. Miten kuuntelijalle tavallaan syntyy simulaatio tilasta.”
Esimerkkinä Henkka vertaa tilannetta siihen, miten nyt mietitään stereota, left-rightia.
“Jos kuoro on leveällä stereossa, voisiko kuoro ollakin kaiken peittävästi huoneessa ja ääniä voitaisiin poimia sieltä täältä ja vähän eri tavalla Atmoksen avulla.”
Atmoksen suosio kasvaa hiljalleen, kun se tulee tutummaksi miksaajille, artisteille ja tuottajille. Hetkessä tämä ei tapahdu, vaan pitkäjänteisyyttä ja kokeiluja tarvitaan.
Niemistö rohkaiseekin kanssamiksaajia rohkeasti kokeilemaan Atmos-miksausta.
“Kun tekee sellaista materiaalia, jossa stereo-versio on aika “liiskattu” ja siitä muodostaa Dolby Atmos -miksauksen ja siitä edelleen down-miksin stereoksi, jo pelkästään dynamiikankin takia down-miksissä on paljon enemmän punchia, ja se kuulostaa yleensä aina isommalta. Sitten on mielipidekysymys, tykkääkö jengi siitä vai ei. Vai haluaako jengi sellaisen tietyn, paineistetun soundin.”
Niemistö muistuttaakin, että Atmos on pitkälti myös soundiestetiikkakysymys.
“Kaikkeen Atmos ei välttämättä musiikillisesti toimi.”
Maailmalla Dolby Atmos -miksausta tehdään jo jonkin verran. Pääasiallinen formaatti on musiikkialalla edelleen stereo, mutta varsinkin isommat artistit teettävät kappaleistaan aina myös Atmos-version.
219 Atmos-raitaa taittuu S6-ohjaimella – eikä ranne väsy
Stereomasteroinnissa raitojen määrä on yleensä vielä helposti hallittavissa. Kuitenkin maailmalla kasvava masteroinnin trendi on, että biiseihin alkaa tulla useampia raitoja. Musiikki ja vokaalit saattavat olla erikseen, joskus taustalaulut. Joskus raitoja on enemmänkin.
Niemistön työpisteellä raitojen määrä on kasvanut myös Dolby Atmos -miksausten myötä. Dolby Atmos -miksauksissa on yleisesti ottaen noin 8 raitaa. Insinceren Jack’s Melody -kappaleessa oli jopa 219 raitaa. “Siinä olisi saanut jo hiirtä rullailla.” Kappaleen Niemistö pääsi kuitenkin miksaamaan uudella Pro Tools S6 -ohjaimella.
Studiolla tulee myös hetkiä, jolloin Atmoksessa kannattaa tehdä panorointiautiomaatiota. Näitä hetkiä ei ole usein, mutta kun niitä tulee, Henkka kokee niiden tekemisen hiirellä äärimmäisen ärsyttäväksi. Jopa niin ärsyttäväksi, että hän alkoi keksiä tapoja kiertää automaation tekemistä. S6-ohjaimen myötä tästä ei ole tarvinnut enää huolia.
“Moniraitaprojekteja ja koko miksausprosessia on nyt helpompi hallinnoida S6-ohjaimella, se on äärimmäisen positiivinen asia!”
Raitamäärän kasvaessa hiiri ja näppäimistö -yhdistelmällä miksaamaan tottuneen Niemistön hiirikäsi alkoi väsyä ja työskentely kärsiä. Oli selvää, että oli aika päivittää työkaluja.
“Olin pitkään tuollaista ‘isoa hiirtä’ vastaan, mutta Atmos-työskentely, raitamäärät ja ergonomia antoivat sysäyksen siihen, että soitin msonicin Ossille ja sanoin tarvitsevani joystickit.”
Niemistö oli ensin ajatellut ohjaimeksi Pro Toolsin S4:sta, mutta saatuaan lisätietoa Ossilta, vaihtui valinta nopeasti S6-ohjaimeen. S6-pinnan fadereiden laatu, laajempi modulaarisuus, sekä lopullinen konfiguraatio olivat tärkeitä mukavuustekijöitä Henkalle ja vaikuttivat hänen valintaansa.
Nyt Niemistön studiolla hommat käynnistyvät erittäin nopeasti työpäivän alkaessa. Henkan S6-järjestelmä 24 faderilla, yhdellä knobilla ja yhdellä joystick-moduulilla on konfiguroitu niin, ettei tarvitse kuin avata tiedostot ja painaa “play” ja hän voi aloittaa asioiden työstämisen.
Apu uudesta ohjaimesta on ollut suuri.
“Nämä viikot, kun mulla on ollut S6-ohjain käytössä, ovat todistaneet sen nopeuden.”
S6:n avulla parempaa palvelua labeleille ja artisteille
Moniraitaisuuden hallittavuus ja työskentelyn ketteryys tekee nyt myös asiakkaalle toteutettavista, viime metrin viimeistelyistä Henkalle paljon helpompaa.
“Asiakas toivoo usein, että toimitan valmiin, arkistoon menevän paketin. Niin, että laitan samaan pakettiin kaikki eri folderit.”
Kyse on siis pitkälti datalogistiikista, mutta myös asiakaspalvelusta. Usein etenkin kansainvälisissä tuotannoissa julkaisun lähestyessä saatetaan vielä huomata, että kappaleessa on kirosanoja, jotka pitää poistaa. Silloin tilaaja kokee usein helpoksi kysyä tuotantoketjun häntäpäässä olevalta Henkalta muutosten tekemistä.
“Asiakas soittaa minulle, antaa aikakoodin ja pyytää leikkaamaan tietyt sanat pois. Koska minulla on raidat, voin tehdä sen ja se on asiakkaalle tärkeä palvelu. Tämä vaatii aika paljon enemmän raitojen läpikäymistä.”
Nyt uuden S6-ohjaimen kanssa erityistilanteisiin sekä viime hetken asiakaspyyntöihin tarttuminen on helppoa.
“Jos on biisissä on muutamiakin raitoja, S6 helpottaa tosi paljon työskentelyä. Pystyn vastamaan ketterästi asiakkaiden korjaustarpeisiin nyt ja lopputuote saadaan valmiiksi nopeasti.”
Työergonomia uudelle tasolle
Henkka kiittelee S6-ohjaimen työergonomiaa. Ennen hän saattoi istua kaiutinten välissä, läppäri sylissään ja hiiri matolla, ei kovin ergonomisesti.
“S6:n työnopeutta ja ergonomiaa ei voi yhtään vähätellä. Ennen viime joulua huomasin, että kun loppuvuoden työrupeama oli päällä, ei käsi enää liikkunut aamusella. Nyt ei ole enää ollut jumiongelmia!”
Näppiksen ja hiiren on saanut jättää pois.
“Oli kyllä yllättävää itsellekin, että kun projekti on alustettu, pystyy nappuloista ja liu’usta hallitsemaan koko projektin.”
Avidin Pro Tools S6 on Henkalle työväline Atmos-tuotantojen lisäksi yhtälailla jokapäiväisessä stereomasteroinnissa.
“Saan nyt printatun master filen referenssiraidat ja miksauksen fadereihin ja pystyn soolottamaan ja mutettamaan nappuloilla. Se käy paljon helpommin kuin se, että käytän hiirtä ja teen saman asian Pro Toolissa.”
Henkka pitää siitä, että yksi nappula tekee yhden asian.
“Päivän alussa valitsen esiin ne valikot, joita tarvitsen ja ne ovat koko päivän siinä. Kaikki perusasiat; esimerkiksi lokaatiot, open-, save-, duplicate- ja inactive-toiminnot, löytyvät nappien takaa.”
Pro Tools | S6 -ohjaimessa myös kaikki plugarit saa ennalta määrättyihin paikkoihin nappuloihin ja niitä voi säätää.
Hiirtä Henkka tarvitsee enää vain sähköpostin lukemiseen ja tiedostojen nimeämiseen. Asioihin, joissa tarvitsee kirjoittaa jotain.
“Se on iso juttu, kun kaiken pääpiirteisen säätämisen voi tehdä nappuloilla.“
msonicin*** Lari on vielä tulossa poikkeamaan studiolla, tutustumaan Henkan työskentelytapaan ja sitä myöten optimoimaan S6-järjestelmää niin, että Henkan työskentely nopeutuisi entisestäänkin.
Laadunvalvontaa M908:lla
S6-ohjaimen, Macbook Pro:n sekä Avidin HDX-järjestelmän lisäksi Henkka Niemistön studiolta löytyy muun muassa Grace Designin M908 kaikilla optioilla.
“Järjettömän hyvä laite,” Henkka toteaa yksiselitteisesti.
M908-monitorikontrollerissa Niemistöllä on 16 analogi-inputtia, 12 kaiutinlähtöä ja se näkyy hänellä digilinkin kautta Pro Toolsissa suoraan äänikorttina.
M908 tuo lisäluotettavuutta. Jos studion vakio set-upissa olisi jokin ongelma, Henkka voisi ottaa kakkosläppärinsä, iskeä sen piuhalla kiinni M908:n ja jatkaa saumattomasti työskentelyä.
Lisäksi Henkka hyödyntää laitetta AVR:n kautta Dolby encoderina Apple TV:n kanssa. Hän voi laittaa omia Atmos-töitään soimaan ja hyödyntää 908:a tutkimustyövälineenä.
“Pystyn digilinkin kautta siirtämään saman signaalin suoraan Pro Toolsiin, jolloin pystyn tekemään ikään kuin laadunvalvontaa. Laitan Apple TVs:stä soimaan jotain omia Atmos-juttuja ja pystyn todentamaan, mitä siellä muuttuu.”
Jouhevaa työnkulkua kotistudiolla ja muiden miksaajien kanssa
Loppuun mietityt laitevalinnat ja niiden yhteensopivuus tekevät työnkulusta sujuvaa ja helpottavat työpäiviä niin kotistudion ja studion välillä, mutta myös Henkan ja Jonaksen, Artun sekä muiden miksaajien välillä.
Jonas Karlsson työskentelee Henkan aisaparina Helsingin Kalasatamassa. Karlssonilla ja Niemistöllä on yhteensopivat templatet ja konfiguraatiot, joten jos jostain Jonaksen miksauksesta täytyy saada Atmos-versio, tiedosto siirtyy helposti sisäisessä verkossa Henkan työpisteelle. Saman pystyy tekemään kenen tahansa muunkin miksaajan kanssa. Esimerkiksi Arttu Peljon kanssa yhteistekeminen toimii jo aika hyvin.
Peljon kanssa Niemistö on päässyt miksaamaan muun muassa kotimaisen Sisu-elokuvan Atmokseksi. Yhteistöissä ja studioiden välillä työnkulun yhteensopivuus nousee tärkeään rooliin.
Henkalla on kotonaan pieni, omien sanojensa mukaan panic room eli studio, jossa hän pystyy palaamaan töihin, kun aikataulut painavat päälle. Kotistudiolta löytyy Avid Pro Tools | Carbon, S1-ohjain sekä Pro Tools | Dock.
“Joskus kun on paljon työrupeamaa, varsinkin jos on paljon Atmos-hommaa päällekkäin, kasaan sessiot valmiiksi jo himassa luureilla heti, kun saan materiaalia.”
Samalla Henkka saa ymmärryksen siitä, mitä elementtejä kappaleessa on. Hän tekee usein perus-binauraalisen panoroinnin valmiiksi. Tämän jälkeen studiolla voi ketterästi avata saman session ja viedä sen loppuun.
“Atmoksessa loppukuluttaja kuuntelee todennäköisesti musiikkia luureilla, joten olisi tyhmää väittää, että vain kaiutinkuuntelu riittäisi Atmosta tehdessä. Luurikuuntelu on yhtä tärkeää, sillä musan pitää toimia kummassakin.”
Kotona kuulokkeilla valmistelun lisäksi Henkalla on tapana etenkin loppusäätämisen aikana hypätä paljon kuulokkeiden ja kaiutinkuuntelun välillä.
Yhdessä tekeminen ja pohtiminen on yksi Henkan voimavaroista. Peljon kanssa Niemistö on yli 10 vuoden ajan kehittänyt perusasioita ja sujuvoittanut työntekoa. Samoja asioita hän yrittää puhua varsinkin uusille tekijöille, miksaajille ja tuottajille. Lisäksi Niemistöllä on vielä pieni, mutta tiivis yhteistyöporukka kansainvälisellä tasolla Atmoksen tiimoilta.
“Kaikki hyötyvät siitä, kun tekoprosessi on laadultaan ylläpidetty ja tehokas. Siihen pitää panostaa paljon.”
Kuuntele Niemistön Dolby Atmos -miksauksia Apple Musicista**:
Näistä uudella Pro Tools S6 -ohjaimella työstettyjä ovat Astrid S:n Fuck Off ja Side Effects, Pitbullin Hypnosis sekä Insinceren Jack’s Melody.
- Pehmoaino – Sisko älä pelkää
- NVDES, The Vibe Trillionaires – Party People
- Rudeboy Ting – Jords
- Astrid S – Fuck Off
- Astrid S & Dagny – Pretty
- Astrid S – Come First
- Astrid S – Side Effects
- Insincere – Jack’s Melody
- Betters Only – My Mind
- Pitbull, AYYBO & ero808 – RIGHT OR WRONG (HYPNOSIS)
*Apple ei kuitenkaan ollut ensimmäinen julkaisualusta joka tuki Dolby Atmosta, mutta aiheutti sen, että labelit lähtivät mukaan Atmos-tuotantoihin.
**Spotify ei toistaiseksi vielä tue Dolby Atmos -formaattia. Eniten Atmos-miksauksia voi kuunnella Apple Musicista tai Tidalista.
***msonic Oy on DOLBY CERTIFIED SERVICE PARTNER Suomessa ja Ruotsissa. Dolby on valtuuttanut msonicin markkinoimaan, konsultoimaan ja tukemaan Dolby Atmos studioita. msonic tarjoaa virallisen Dolby Atmos -kalibroinnin, Atmos-studioiden suunnittelun, sekä tarvittavien laitteiden konsultoinnin ja myynnin.
Teksti: Hurja Media
Valokuvat: Henkka Niemistö