Pete Knuutinen ja Sami Jormanainen vastaavat äänenlaadusta Raskasta Joulua -kiertueella: “S6L-24C on ihan kuningastiski”

raskas-joulu-livemikseri

Raskasta Joulua -konserttisalikiertue jalkautuu tänä vuonna viidettätoista kertaa Suomen keikka-areenoille. Juhlavan kiertueen äänenlaadusta vastaavat FOH:ssa PetriPete” Knuutinen ja monitoripäässä Sami Jormanainen. Kummallakin käytössä ovat Avidin uusimmat VENUE | S6L-24C-mallin livemikserit. He kertovat kiertueen sujuneen jouhevasti, vaikka tiukka aikataulu asettaakin omat vaatimuksensa käytettävälle tekniikalle.

Sami Jormanainen on Raskasta Joulua -konkari, ja ollut mukana miksaamassa konsertteja vuodesta 2010 lähtien. Äänen parissa hän on työskennellyt reilut 20 vuotta, joista suurimmaksi osaksi AMS Oy:n palveluksessa, mutta myös freelancerina. Nyt hän työskentelee kiertueella monitoripäässä, apunaan VENUE | S6L-24C -livemikseri.

“Mikseri on palvellut todella hyvin ja olen ollut erittäin tyytyväinen S6L-24C-tiskiin. Mikserin ominaisuuksista voisi luetella loputtoman listan, mutta ehdottomasti parhaat ominaisuudet ovat äänenlaatu ja monipuolisuus.”

Sami Jormanainen, Raskasta Joulua -konkari on ollut erittäin tyytyväinen S6-24C -livemikseriin.

 

Vaihtuva solistien määrä asettaa omat haasteensa mikserille

Sami korostaa, että mikserille asetetuista vaatimuksista ehdottomasti tärkein on toimintavarmuus. Hän kertoo, että mikserin valinta lähtee yleensä tarpeista, eli siitä mitä tehdään.

“Raskasta Joulua -kiertueella haasteena on päivittäin vaihtuvat solistit ja heidän määrä, sekä se, että osa heistä käyttää korvamonitoreja ja osa perinteisiä kulmamonitoreja. S6L-24C on tässä tapauksessa erittäin hyvä työkalu tähän tehtävään, sillä siinä on tarvittava määrä mix-lähtöjä, mikä mahdollistaa jokaiselle oman miksauksen ja näin ollen helpottaa muutenkin kiireistä soundcheck-tilannetta.”

Tänä vuonna Hartwall Areenan keikalla 14.12. nähtiin solisteja lavalla tuplamäärä.

S6L-24C on helpottanut Samin työskentelyä artistien kanssa. Livemikserissä on tarvittava määrä mix-lähtöjä, mikä mahdollistaa jokaiselle oman miksauksen.

 

“Ominaisuuksia löytyy niin paljon, että en edes kaikkia vielä tiedä.”

Pete Knuutinen on ensi kertaa mukana Raskasta Joulua -kiertueella, tuuraamassa Aholan Kimmoa, joka samaan aikaan kiertää Nightwishin kanssa Euroopassa. Pete on touhunnut alan töiden parissa jo 80-luvun lopulta asti. Ekku Peltomäen valohommista aloitettuaan hän ajautui pikku hiljaa äänipuolelle, missä on työskennellyt muun muassa Guitar Slingersien, Maija Vilkkumaan, Teräsbetonin ja Wishbone Ash -yhtyeen kanssa. Tarja Turusen tiimissä Petellä vierähti melkein kahdeksan vuotta.

“Nykyään suurin osa keikoista on Suomen isoimpien firmojen buukkaamia keikkoja. Eri tyyppisiä yritystapahtumia, isoja konsertteja ja festivaaleja. Läheskään aina en ole bändin miksaaja, vaan toimin niin kutsuttuna systeemimiehenä. Näistä hommista voisi mainita Provinssirockin, Ruisrockin ja Pori Jazzin päälavat.”

Juuri nyt Pete on huolehtinut Raskasta Joulua -konserttien etupään miksauksesta VENUE | S6L-24C -livemikserillä.

“S6L-24C on mun mielestä ihan kuningastiski. Ei ole ollut mitään ongelmia sen kanssa. Ominaisuuksia löytyy niin paljon, että en edes kaikkia vielä tiedä. Olen aina pitänyt Avidin miksereiden soundista, ja tässä on taas menty jokusen askeleen verran pidemmälle.”

Pete arvostaa S6L-24C-mikserin käyttöpintaa sen konfiguroitavuuden ja vaivattoman navigoinnin vuoksi.

 

Monipuolisesta käyttöpinnasta kiitosta

Pete kertoo myös S6L-24C-livemikserin käyttöpinnan konfiguroitavuuden miellyttävän häntä todella paljon.

“Saan käyttöpinnan juuri sellaiseksi kuin haluan. Pystyn sekoittamaan inputit, outputit ja vca-ryhmät juuri omien tarpeiden mukaan. Tämä on hyvä ominaisuus varsinkin, kun on käytössä paljon input-kanavia. Lisäksi navigoiminen käyttöpinnalla on todella vaivatonta ja nopeaa. Minun ei tarvitse painella monia eri nappeja päästäkseni säätämään jotain. Monesti yksi nappi riittää.”

Potikoita ja fadereita on Peten työskentelyyn juuri sopivasti.

“Minulle tämä S6L-24C on selkeä jatkumo Profilen jälkeen. Yleisfiilis on sama, mutta kokonaisuus on pidemmälle viety. Potikoiden ja faderien määrä on, ainakin minulle, juuri sopiva.”

Virtual soundcheck on mahdollistanut Petelle muutamien asioiden säätämisen kaikessa rauhassa. “Aina ei ehdi kaikkea tekemään reaaliajassa.”

 

Livemikserin äänenlaatu ja luotettavuus takaavat onnistuneen konsertin

Mikserin on vastattava kiertueolosuhteiden tarpeisiin. Kun aikataulut ovat tiukat, ei aikaa ole ylimääräiseen säätämiseen.

“Äänenlaatu ja luotettavuus ovat ykkösasiat ja sen jälkeen käyttöpinnan muokattavuus ja tuntuma. Näihin kaikkiin vaatimuksiin S6L-24C vastaa täydellisesti.”

Pete nostaa esiin Virtual Soundcheckin tuomat mahdollisuudet.

“Eikä se Pro Tools -integraatiokaan huono asia ole, päinvastoin. Virtual Soundcheck on mahdollistanut muutamien asioiden säätämisen kaikessa rauhassa. Aina ei ehdi kaikkea tekemään reaaliajassa. Eikä artistin tarvitse notkua paikalla soittamassa samaa asiaa moneen kertaan.”

VENUE | S6L-24C -livemikserit ovat toimineet Raskasta Joulua -kiertueella sekä etupäässä että monitoreissa moitteetta.

“Mikseri on toiminut kuin kello, joten ei ole tarvinnut kysellä toistaiseksi mitään laitehuollon puolelta. Mutta yleisellä tasolla msonicin tuki on ollut moitteetonta. Aina on löytynyt vastaus kysymyksiin nopeasti. Jos ei ole heti vastattu puhelimeen, niin on soitettu takaisin päin muutamassa minuutissa”, Pete kiittelee.

Kuvat: Jarkko Piipari