Äänittäminen ja miksaaminen Universal Audio Apollo X8p-äänikorttien avulla

Apollox-äänikortti

Esimerkiksi Elastisen ja Cheekin bändeissä soittanut tuottaja-rumpali Riki Murto harjoittelee ja äänittää ahkerasti omassa  GARAGE -prätkäkorjaamo-studiossaan. Kokosimme tähän juttuun Rikin parhaimmat vinkit Universal Audio Apollo X8p-äänikortin hyödyntämisessä. Voit halutessasi katsoa vinkit livenä jutun lopussa olevasta videosta!

 

Apollo X8p -äänikorttien yhteenliittäminen ja yhdistäminen Pro Toolsiin

Studiossani on kaksi Apollo X8p-äänikorttia ja ne on linkitetty yhteen Thunderbolt 3 -kaapelilla. Yhdistäminen sujui tosi nopeasti ja luontevasti, eikä operaatiossa ollut mitään ongelmaa.

Apollo X8p tunnistaa suoraan mikä on host-kortti ja mikä on slave-kortti, joten konsoliasetuksissa on varsin helppoa yhdistää ja nimetä kanavat ja saada Pro Tools toimimaan äänikortin kanssa.

Kun liitän kaksi äänikorttia toisiinsa, niin saan molempien Apollo X:ien prosessointitehon käyttöön ja pystyn miksaamaan isompia sessioita.

 

apollox-äänikortit yhteen liittäminen

thunderbolt-liitos

Rumpujen äänittäminen

Tässä tilanteessa minulla on rumpujen äänittämiseen käytössä ensimmäiset kahdeksan kanavaa, rumpulähimikitystä, API visionia ja API:in etuastetta bassarissa. Tästä syntyy erittäin lämmin mahtava soundi ja käytän valmiita presettejä, joilla pääsee suoraan alkuun. Ihan mieletön meininki. Heti tuntui tosi kotoisalta!

Snareen valitsin plugariksi Neve 1073:n, joka on minulle ihan luottopakki ja siinä on tosi hyvä soundi. Samoin räkkitomiin, lattiatomiin ja overeihin valitsin Neven.

 

rumpujen-äänittäminen


Apollo X:n presettien käyttäminen

Äänikortin preseteistä löytyy suoraan mahtavia asetuksia. Esimerkiksi bassorumpu-amp-presetti on sellainen, josta pystyy lähtemään liikkeelle.

Toiseen äänikorttiyksikköön menee sitten seuraavat kahdeksan raitaa. Siellä on ambienssi left-right, ja niihin on luonnollisesti hyödynnetty Neven 1073:sta, koska se kuulostaa hyvältä. Kannattaa mennä sillä, mikä kuulostaa hyvältä!

 

Sähkökitarat ja tilamikit autotallimaisen soundin luomisessa

Sähkökitaroissa on kiinni pari linjamikkiä. Basso menee DI-kanavaan, mikitetään myöskin ja siihen käytän myös API:a.

Laitoin kaikki tilamikit myös Neve 1073:n läpi. Autotallin yläkertaan ullakolle olen virittänyt kolme Shuren SM7-mikkiä vähän erikoisempiin paikkoihin. Vintagerummuista tulee resonanssia kivasti, samoin peltikaapistosta, jonka kolisee hyvin ja tuottaa vähän sellaista räkäistä soundia.

tilamikrofonit-äänitys

 

Miksaus Apollo X8p-äänikortilla ja UAD-plugareiden käyttäminen

Apollo X:stä löytyy sisältä Sharp-prosessoreita, joiden avulla saan vauhditettua koneelle syntyvää miksaus-loadia. Miksausvaiheessa hyödynnän myös Universal Audion mallintamia EQ’ita: esimerkiksi APIn EQ:t ja Neven EQ:t on tosi hienon kuuloisia. Sitten rumpubusseihin ja side-chaineihin käytän Shadow Hillsin kompressoriakin.

Universal audion plugareista pidän erityisesti siksi, koska niissä on tosi hienoja presettejä, minkä pohjalta pystyn muodostamaan juuri sellaiset soundit kuin itse haluan.

uad-plugarit

Apollo X-äänikortti on on täydellinen järjestelmä musiikin tallennus- ja miksaushommiin

Olen valinnut Universal Audio Apollo X8:p, koska se toimii minulla seka kannettavana nauhoitusriginä ja studioriginä. Kun minulla on yksi tai kaksi Apollo X8p:tä, niin pystyn tekemään niillä kaikenlaista: äänittämään rumpusetin, isompaa bändiä tai mitä vain. Suosittelen!

 


Universal Audion tekniikka ja plugarit Garagessa

  • 2 Universal Audio Apollo X8
  • Api Vision Channel Strip
  • Neve 1073 Preamp & EQ Collection
  • Shadow Hills Mastering Compressor
  • Teletronix  ® La-2A Leveler Collection
  • 1176 Classic Limiter Collection