Vuoden näyttävin valoshow – Nightwish Ratina

Tapasimme 31.7.2015 Ratinan keikan kulisseissa kesällä 2015 Nightwishin valoteknikkona aloittaneen Ville Wahlroosin, sekä konsertin visuaalisen ilmeen suunnittelusta vastanneen Visual45:n Eero Helteen ja Mikko Linnavuoren.

Ennen Nightwishia Ville Wahlroos on muun muassa kiertänyt paljon festivaaleilla suomalaisten bändien kanssa, tehnyt pienempiä Euroopan punk-keikkoja sekä monipuolisesti erilaisia valototeutuksia esimerkiksi messuille ja teatteriin. Ylipäätään valojen parissa Wahlroos on toiminut vuodesta 2005 asti. Wahlroos on löytänyt hyvin paikkansa Nightwishin crewssa, ja hän kertookin kaiken sujuvan varsin mukavasti porukan kanssa.

Ville Wahlroos

Ville kertoi, mitä kalustoa hänellä on mukana Nightwishin keikoilla:

“Mukana kulkee valopöytä Grand MA2 Light, kuitukaapelit etupäästä lavan pään rackkiin, missä on MA-netti. Sieltä lähtee lattiakaapelointi meidän raisereille, missä on 56 kappaletta Chauvetin COLORdash PAR -ledejä. Lisäksi mukana kulkee freimit, jotka ovat orkesterin takana, siellä on vielä kuusi lediä pesemässä ritilöitä”.

“Chauvetin LED par on ledeistä mukavin ja nätein vaihtoehto”, toteaa Wahlroos. Myös Aholan Kimmon AMS Oy:lle Wahlroos oli valitsemassa Chauvetin ledejä. “Olen todennut, että niissä on erittäin hienoa ensinnäkin three-in-one ledien värit. Kaikkein parasta on kuitenkin se, että Chauvet on ensimmäisiä ledparrien valmistajia, joka mahdollistaa tyylikkään alasfeidauksen halvempiin tekeleisiin verrattuna. Muissa aiemmin käyttämissäni ledeissä viimeset 10 % jossakin päin vain napsasee poikki ja tulee väistämättä räpsähdys. Chauvetilla saan kauniin ja tyylikkään lopputuloksen”, kuvailee Wahlroos.

Keikkapaikalla Wahlroosin työ alkaa sillä, että hän ohjelmoi paikan valosetin Nightwishin showhun sopivaksi. Festivaaleilla lamppusetit ovat tapahtumakohtaisia, mutta Euroopan kiertueella Nightwishin mukana kulkee oma lamppusetti.

Nightwishin Joensuun keikalla lampputyyppeinä oli Martinilta Vipereita, Clay Pakyn Sharpyja ja Quantum Washeja. Tätä kokonaisuutta muokattiin Ratinan keikalle niin, että Sharpyt vaihtuivat Roben Pointeiksi ja Viperit Clay Pakyn Alfa Spoteiksi.

Ratinan stadionilta löytyi Akun Tehtaan toimittamana muun muassa Quantum Washeja, paljon Clay Pakya sekä MDG:n savukoneet. MDG:n hazereista Wahlroos mainitsi, että ne ovat yleisiä myös Euroopassa kiertäessä, koska MDG:llä saa tasaisen ja kestävän udun aikaiseksi. Ja merkki on muutenkin laajasti tunnustettu ja laadultaan markkinoiden parhaimpia. Lisäksi Ratinassa käytössä oli Luminexia. Aiemmin myös himmenninmiehenä toimineen Villen kokemukset Luminexin käytöstä ovat hänen sanojensa mukaan ”pelkästään positiivisia”.

Lamppujen asennus käynnissä Ratinan keikkaa edeltävänä päivänä.

Kysyimme Wahlroosilta, mitkä asiat ovat hänen työssään haastavimpia. Hän nosti esiin seuraavia asioita. Nightwishilla ei ole muita etuvaloja kuin Robert Juliat:n seurantaheittimet, joiden lisäksi soittajiin suunnataan valoja lavan sivuilta. Näiden sivulta suunnattujen valojen ohjaaminen tuo omat lisänsä Wahlroosin työhön. Muut työn haasteet liittyvät lampputyyppien vaihtumiseen eri keikoilla. Lamppuja ns. kloonatessa syntyy usein erilaisia ongelmia shutter- ja dimmer-arvojen kanssa. Tämän vuoksi Ville usein meneekin tapahtumapaikalle edeltävänä yönä katsomaan asiat kuntoon: kun on pimeää, on helpointa päivittää positiot paikoilleen. Keskimäärin Nightwishin biiseissä on 60 cueta, parhaimmillaan noin 250 cueta per kappale, eli paljon asioita tapahtuu kappaleen aikana.

Emppu Vuorinen Ratinan Stadion

“Valot näyttävät musiikilta – se on aina lähtökohta. Valot tukevat sitä, mitä bändi tekee lavalla.” – Ville Wahlroos / Nightwish

Lisää kuvia Ratinan konsertistä voit katsoa täältä.

Konsertin visuaalinen ilme

Eero Helle ja Mikko Linnavuori Visual45 (nykyään osa Bright Finlandia) suunnittelivat visuaalisen ilmeen Ratinan stadionin keikalle sekä sitä edeltäneelle Nightwishin Joensuun keikalle. Suunnittelutyö aloitettiin ajoissa artistin kanssa toiveita, fiiliksiä ja ajatuksia kuunnellen. Sen jälkeen Helle ja Linnavuori antoivat omia ajatuksiaan ja ensimmäisten versioiden ja ideointien kautta projekti vietiin kohti toimivaa kokonaisuutta. “Tällaisen produktion suunnittelu on kohtuullisen pitkä prosessi. Yleensä minimissään 6-8 kuukautta on varattava kokonaisuuden suunnitteluun”, kertoo Helle projektin kulusta.

Eero Helle ja Mikko Linnavuori keikkaa edeltävänä päivänä odottavissa tunnelmissa. “Luvassa on upea show, joka muodostuu bändin, yleisön ja tunnelman kokonaisuudesta”, toteavat miehet.

Lopuksi Nightwishin valomies Wahlroos kertoo fiiliksistään ennen Ratinan keikkaa: “Ympärilläni ovat Suomen kovimmat valoammattilaiset niin etupäässä kuin lavalla. On hienoa työskennellä, kun puitteet ovat mahtavat, eikä tarvitse murehtia tekniikan toimimisesta”. Ratinan keikkaa varten Helle, Linnavuori ja Wahlroos olivat yötä vasten paikan päällä valmistautumassa tulevaan keikkaan ja viilaamassa kokonaisuuden kuntoon. Tapahtuman aikana Ville Wahlroos operoi keikan alusta loppuun ja Eero Helle ja Mikko Linnavuori olivat omien valopöytiensä takana etupäässä ja keskittyivät tarvittaessa yksityiskohtien hiomiseen. Akun Tehtaalta Ratinan keikalla valoissa oli yhteensä 10 osaajaa.

Siirry Nightwishin Ratinan keikan kuvagalleriaan tästä.
Siirry Nightwishin FOH-miksaaja Kimmo Aholan haastatteluun tästä.