Robert Juliatin seurantaheittimien valoteho vastaa Tampere-talon tarpeisiin

Pohjoismaiden suurimmassa konsertti- ja kongressikeskuksessa, Tampere-talossa järjestetään vuosittain noin 700 tapahtumaa. Viimeisen vuoden aikana Tampere-talossa on remontoitu ahkerasti. Taloon on avattu muun muassa neljä uutta kokous- ja monitoimitilaa ja ensi vuonna talossa juhlitaan Muumimuseon avajaisia. Museon avautumisen myötä Tampere-talon vuosittaisen kävijämäärän odotetaan kasvavan 355 000:sta 420 000:een henkilöön vuodessa.

Myös teknistä kalustoa on uusittu vuoden aikana. Tuore lisäys Tampere-talon esitystekniikkaan ovat Robert Juliatin uudet seurantaheittimet. Heittimiksi valikoitui kaksi Robert Juliatin Cyranoa sekä GT4000-jalustat.

Tampere-talon valosuunnittelija Jussi Kamunen kertoi meille, miten uudet seurantaheittimet ovat palvelleet talossa muun muassa Brnon kansallisteatterin Pähkinänsärkijä-baletissa.

Tampere-talon valosuunnittelija Jussi Kamusen mukaan Robert Juliatin Cyrano 2500 W HMI -mallin seurantaheitin on kokoonsa nähden siro laite, mikä helpottaa sen käsittelyä.

Miten päädyitte hankkimaan Robert Juliatin seurantaheittimet?

“Tutkimme ja harkitsimme seurantavalonheittimien hankintaa useamman vuoden ajan muun muassa messuvierailuilla ja demoamalla. Kokeilussa kävi useita seurantaheittimiä. Robert Juliatissa osui kohdalleen teho, laatu ja hinta.”

Mitkä asiat koet Robert Juliatin eduiksi etenkin Tampere-talolla?

“Kyseinen Robert Juliatin Cyrano-malli valikoitui meille optiikkansa takia. Seurantavalonheittimeltä on seurattavaan kohteeseen meillä noin 50 metrin etäisyys, joten kireä kiila on tarpeen. Näin emme päädy hävittämään valotehoa liikaa iiriksellä. Lisäksi Cyrano on vielä teho- ja kokoluokkaansa nähden melko siro laite, joka tekee sen käsittelystä kohtuullisen helppoa.”

Jussi Kamunen kertoo, että uusien ja vanhojen seurantaheittimien tehoissa on huima ero.

Millaiset käyttökokemukset teillä on tuotteesta tähän mennessä?

“Hyvät kokemukset! Laitteen säädettävyys ja käytettävyys on hyvä, ja kaikki toimii niin kuin uudessa tuotteessa pitääkin. Cyranon tasapaino on erinomainen. Seurantaheittimen säädettävä painopiste auttaa erityisesti tilt-lukon ollessa vapautettuna."

Robert Juliatin seurantavalonheittimet olivat käytössä ensimmäistä kertaa Pähkinänsärkijä-baletissa. Jussi Kamusen mukaan laitteet toimivat baletissa hienosti.

Marraskuussa Tampere-talossa vieraili Brnon kansallisteatterin baletti, joka esitti Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin. Uudet seurantavalonheittimet olivat käytössä ensimmäistä kertaa kyseisessä baletissa. Miten laitteet palvelivat tuotannossa?

“Laitteet toimivat kyseisessä baletissa hyvin. Valoteho ilman väriä on huima, sillä vedossa riitti noin 30 prosentin intensiteetti. Baletti oli hyvä ensikosketus seurantaheittimille muutenkin, nimittäin saimme testattua samalla heittimien liikkuvuuden todellisen toimivuuden. Samassa yhteydessä teimme kokeiluja myös vanhan kaluston kanssa. Yhä toimintakunnossa olevat 90-luvun Panin seurantaheittimet antavat valoa täysillä ollessaan saman verran kuin uudet Robert Juliatit kolmanneksella. Ero tehossa on huima.”

Oliko Pähkinänsärkijä-baletissa erityisiä valaistuksellisia haasteita, jotka piti ottaa huomioon?

“Valaistukselliset haasteet baletissa keskittyivät enemmänkin jo olemassa olevan tuotannon sovittamiseen Tampere-taloon tiukassa aikataulussa. Uudet ja toimivat seurantaheittimet helpottivat tilannetta toimimalla ensisytytyksestä ilman yllätyksiä.”

Jussi Kamunen kehuu Cyrano-mallin valotehoa. Jo 30 prosentin intensiteetti riitti Pähkinänsärkijän valaisussa.

 

Pähkinänsärkijän esityskuvat: Ctibor Bachraty

Lisätietoa Robert Juliatin Cyranosta löydät täältä.