d&b audiotechnikin V-sarja selviytyy Tavastian tulikokeesta

Legendaarinen helsinkiläinen, vuonna 1970 perustettu rock-klubi Tavastia elää ja voi hyvin. Kävimme tapaamassa Tavastian teknikoita Antti Kirvesmäkeä ja Jukka Wahlstenia. Kahvikupposen äärellä äänen ammattilaiset kertoivat, mitä Tavastialle kuuluu ja kuinka syksyllä 2015 päivitetty, uusi äänentoistojärjestelmä on palvellut kuluneen vuoden aikana.

Tavastia on yksi Euroopan vanhimmista yhä toimivista rock-klubeista.

Sekä Kirvesmäellä että Wahlstenilla on pitkä historia niin äänen kuin Tavastiankin kanssa. Kirvesmäki on työskennellyt äänitöiden parissa 80-luvun puolesta välistä asti. Tavastialla Kirvesmäki on vaikuttanut vuodesta 1999, ja samalla hän on kiertänyt ympäri Eurooppaa muun muassa 22-Pistepirkon, Hanoi Rocksin ja Michael Monroen kanssa. Viime vuosina hän kertoo keskittyneensä vain Tavastiaan.

“Kiertäminen on ihan kivaa hommaa, mutta sen yhdistäminen talossa olemiseen on haastavaa”, Kirvesmäki toteaa.

Myös Jukka Wahlstenilla on pitkä ura taustallaan. 70-luvulla Hurriganesin matkassa aloittanut Wahlsten on työskennellyt Tavastialla vuodesta -88 saakka. Lisäksi hän on kiertänyt maailmalla muun muassa Stratovariuksen kanssa.

Uuden äänentoistojärjestelmän käyttöönotto oli helpotus Tavastian teknikoille, Antti Kirvesmäelle ja Jukka Wahlstenille.

Tavastialla on tänä päivänä yhä enemmän tapahtumia. Perinteisten klubikeikkojen lisäksi Tavastialla järjestetään yritysten tilaisuuksia ja seminaareja, kirpputoreja, lastentapahtumia ja lauantaisin on Tavastian Lauantaidisko. Wahlstenin mukaan tapahtumia voi olla parhaimmillaan kolme yhden päivän aikana.

“Toiminta on nykyään todella aktiivista, mikä tekee työstä hektistä. Täällä pitää tietää mitä tekee ja välillä aikataulut ovat haastavia. Se asettaa omat vaatimuksensa myös äänentoistolle.”

“ArrayProcessing-teknologia teki äänestä tasaisen ja selkeän”

Syksyllä 2015 tuohon tarpeeseen vastattiin, kun Tavastialla päivitettiin äänentoistolaitteet uusiin edellisen järjestelmän palveltua 15 vuoden ajan. Monitorointijärjestelmä oli päivitetty uuteen jo vuonna 2014. Järjestelmäksi valikoitui d&b audiotechnikin V-sarjan Line Array. msonic oy oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa järjestelmän asennusta.

Tavastian uudessa PA-asennuksessa käytettiin ArrayProcessing-teknologiaa, joka saa kiitosta Wahlstenilta ja Kirvesmäeltä.

“Olen kuullut maailmalla monenlaista, ja eroja huomaa riippuen siitä, millä päätteillä tehdään ja miten kaiuttimet on aseteltu. Sen kuulee, jos pre-tuningit ovat jääneet tekemättä. Tavastialla ääni tulee puhtaasti. Yllätyin itsekin siitä, miten ääni pysyy niin selkeänä koko tilassa”, Wahlsten kehuu.

“Soundi on älyttömän tasainen. Välillä, kun teen soundcheckiä ja kävelen ympäri huonetta, ei ääni vaihtele juuri miksikään”, Kirvesmäki jatkaa.

Kirvesmäen mukaan alussa uuden äänentoiston tasaisuus ja tehokkuus tuotti haasteita vanhaan järjestelmään tottuneille miksaajille. Desibelit saattoivat huomaamatta kivuta turhan korkealle, mutta ongelma korjaantui tuomalla desibelimittari mikserin viereen. Myös viivelinjojen asettaminen oli Kirvesmäen mukaan aluksi haasteena.

“Tyhjään saliin on haastavaa määrittää viivelinjoja, koska balanssi muuttuu aivan toiseksi silloin, kun talo on täynnä porukkaa. Kun saimme linjat kohdilleen, on tullut hyvää palautetta. Takabaarissakin kuuluu nyt paremmin kuin ennen.”

d&b audiotechnikin V-sarja on miesten mukaan helpottanut omaa työtä, kun laitteet toimivat eikä ongelmia ole tullut vastaan. Wahlsten ja Kirvesmäki toteavat, että uuden järjestelmän käyttöönotto oli heille helpotus.

“Kun uusi PA oli asennettu ja viritys tehty, huokaisimme Antin kanssa ääneen, että that’s it, hyvä homma”, Wahlsten naurahtaa.

Toimiva äänentoisto tukee yleisön kokonaiselämystä

Myös vierailijat ovat olleet tyytyväisiä uuteen äänentoistojärjestelmään, eikä Wahlstenin ja Kirvesmäen korviin ole kantautunut negatiivista palautetta lainkaan. Sen sijaan kehuja on tullut kansainvälisen tason ammattilaisiltakin.

“Erään kansainvälisen artistin etupään miksaaja totesi, että hei äijät, täällä on kaikki viimeisen päälle.”

Yleisölle hyvä ääni näyttäytyy usein eri tavalla kuin alan tekijöille. Siinä missä äänialan ihmiset huomioivat PA:n ja viritykset, yleisön mieleen show painuu kokonaisena elämyksenä. Tekniikan tehtävä onkin tukea artistin esiintymistä.

“Harvoin ihmiset lähtevät kotiinsa ihastelemaan, että olipa hieno virvelikaiku”, Kirvesmäki naurahtaa.

Vaikka yleisö usein kiinnittää huomion ennemmin hyvään show’hun ja bändiin, on uusi äänentoisto huomattu myös yleisössä.

“Palautetta on tullut, että yläbaari ei jymise enää niin paljon kuin ennen. Aiemmin botne pakkautui erittäin ikävästi ylös. Nyt se on miellyttävämpi. Alabaari on myös nykyään tasaisempi.”

“Jos Tavastialla laitteet kestävät, niin kestävät muuallakin”

Kirvesmäen ja Wahlstenin mukaan kestävä ja laadukas äänentoisto on erityisen tärkeää Tavastian kaltaisessa paikassa, jossa kalusto on jatkuvasti kovassa käytössä. d&b audiotechnik on miesten mukaan ollut aina luottamusta herättävä merkki. Luotamme kumpikin d&b:n laatuun ja kestävyyteen.

“Jos Tavastialla laitteet kestävät, niin kyllä kestävät muuallakin. Sen jälkeen kun uusi äänentoistolaitteisto tuli, ei mikään ole mennyt rikki. Kun tulee töihin ja laittaa sähköt päälle, niin kaikki toimii”, Kirvesmäki sanoo.

Vuosi 2017 tulee olemaan Tavastialle vähintään yhtä aktiivinen kuin viime vuodet. Wahlsten ja Kirvesmäki kertovat, että äänentoiston kehitystyö tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Suunnitelmissa on muun muassa pääte-rackin uudistaminen ja ohjausjärjestelmän kehittäminen. Miesten mukaan työtä Tavastialla on helppo tehdä, kun luottamus johdon kanssa on molemminpuolista. Juhani Merimaa ja Pekka Görman ovat antaneet Wahlstenille ja Kirvesmäelle arvostusta ja he kuuntelevat ammattilaisten toiveita nöyrästi. Myös msonic oy saa osansa kiitoksista.

“Voimme kehua msonicin poppoota vilpittömästi. Käytön tuki on kohdallaan ja neuvot ovat helposti saatavilla.”

PA-JÄRJESTELMÄ

d&b audiotechnik V-sarja Line Array PA

8 x d&b V8
4 x d&b V12
5 x d&b J-Sub
2 x d&b Y7P front fills
2 x d&b Y10P delay line
4 x d&b E6 delay line
2 x d&b Y10P surround

ArrayProcessing-järjestelmä
Lue lisää ArrayProcessingista täällä.

Monitorit

9 x d&b M4
2 x d&b M2
2 x d&b Q-Sub DR Fill

Vahvistimet

d&b D80 ja d&b D20