Aku’s Factory tarjosi elämyksiä kesän festareilla d&b KSL-äänentoiston ja Soundscape-järjestelmän avulla

d&B-AUDIOTECHNIK-KSL

Aku’s Factory hankki toukokuussa ensimmäisenä Suomessa d&b:n SL-tuoteperheen uuden lisäyksen, KSL-kaiutinjärjestelmän sekä Soundscape-prosessoinnin msonic Oy:stä. Äänentoistoa täydennettiin kesän mittaan myös 24:llä SL SUB -subwooferilla. Uusi kaiutinjärjestelmä pääsi kesällä kovaan käyttöön tarjoten elämyksiä muun muassa Rockfestin, Provinssin, Ruisrockin ja Pori Jazzin päälavojen yleisöille. Tavoitimme Aku’s Factoryn järjestelmäteknikko Samuel Merisalon, joka kertoi meille käyttökokemuksia uudesta äänentoistosta.

Miten d&b KSL -äänentoisto palveli kesän festareilla?

”Tunnelmat KSL:stä ja SL-subeista kesän jälkeen ovat todella hyvät. Aiemmin meillä Akun Tehtaan A-tiimissä on ollut käytössä J-sarja, jonka tilalle nyt uusi KSL hankittiin. Vaikka J-sarja iästään huolimatta on edelleen yksi alan standardeista, niin kyllä se yli 10 vuoden ikäero näkyy ja kuuluu KSL:n eduksi!”

Mikä KSL-äänentoiston ominaisuuksista on helpottanut työskentelyä?

”Erityisesti olemme olleet tyytyväisiä KSL:n suuntaavuuteen. Se on ominaisuus, joka on esimerkiksi J-sarjaan verrattuna parempi. Suuntaavuudella tarkoitan kaiuttimen suuntakuviota taajuuskohtaisesti. Lyhykäisyydessään korkeammilla taajuuksilla kaiutin pitää annetun suuntaavuuden, kuten esimerkiksi KSL8 on 80 astetta, mutta alemmille taajuuksille tultaessa kaiutin alkaa toimia ympärisäteilevästi. KSL pitää tämän suuntaavuuden huomattavasti alempana, mitä monet muut kaiuttimet. Tämä saa aikaan sen, että lavalla on vähemmän epätoivottua vuotoa pa:sta ja taas kaiuttimen horisontaali-akselilla taajuudet vaimenevat samassa suhteessa aiempaa laajemmalla taajuuskaistalla.

Myös se, että KSL:n ripustaminen tapahtuu kaiutindollyiltä on hieno uudistus. J-sarjalle tällaista mahdollisuutta ei vielä d&b:n tarjoamana ollut.”

d&b SL-tuoteperheeseen kuuluva KSL-kaiutinjärjestelmä saa Aku’s Factoryn Samuel Merisalolta kiitosta muun muassa hyvästä suuntaavuudesta. Uusi äänentoisto kiersi Akun tehtaan matkassa kesällä kahdeksalla festarilla.

Millaista palautetta olette saaneet asiakkailta ja yleisöltä uudesta äänentoistosta?

”Saimme todella hyvää ja ylistävää palautetta ulkomaisilta ja kotimaisilta miksaajilta, jotka pääsivät käyttämään KSL:ää. Oli myös hieno huomata, kuinka aiemmin mainittu KSL:n suuntaavuus aiheutti hämmästelyä lavalla monitorimiksaajien keskuudessa.”

”Myös A-tiimissä järjestelmäteknikkona toiminut Pete Knuutinen ja lavalla pa:n lennättämisestä vastuussa ollut Alvaro Moreno vaikuttivat olevan hyvin tyytyväisiä KSL:n kanssa työskentelystä. Heille ja myös muulle A-tiimin jengille Martimon Joonakselle, Hietarinnan Hannekselle sekä harkkari Ian:ille iso kiitos kesästä!”

Saitte ensimmäisenä Pohjoismaissa käyttöönne myös d&b Soundscape -järjestelmän. Millaisia käyttökokemuksia siitä?

”Kokemukset Soundscapesta ovat olleet todella hyviä! Soundscapea käytimme ensimmäistä kertaa isossa mittakaavassa Tampere Filharmonian Sorsapuiston konsertissa, jonka palaute oli erinomaista. Kyseistä keikkaa käsiteltiinkin laajemmin aiemmin msonicin blogissa. Myös muutamia pienempiä keikkoja olemme Soundscapella tehneet. Seuraavia keikkoja odotellessa!”

Missä hyödynnätte KSL:ää seuraavaksi?

”Seuraavat keikat KSL:n kanssa ovat marraskuussa Helsingin Jäähallissa olevat Juha Tapio ja Alma. Ensimmäisenä olevan Juha Tapion keikka on täydelle hallille ja seuraavana päivänä oleva Alma on Black Box -keikka.”

Lisätietoja:

 

Kuvat: Samuel Merisalo