Avid Pro Tools 2020:n Folder-raidoilla pidät sessioiden raidat järjestyksessä

pro-tools-2020-uutta-folder-tracks

Miten saada monimutkaiset sessiot paremmin haltuun ja tehdä miksaamisesta selkeämpää?

Säveltämisen, äänisuunnittelun, editoinnin ja miksaamisen tiimellyksessä sessioista saattaa tulla varsin monimutkaisia ja vaikeasti hallittavia. Jopa sessiot, joiden raitamäärä on suhteellisen pieni, saattavat muuttua hankaliksi työn määrästä riippuen.

Pro Tools 2020 -päivitys tuo mukanaan yhden eniten toivotuista ja odotetuista ominaisuuksista – Folder-raidat. Uudistus tekee mahdolliseksi vaihtoehtoiset työnkulut ja auttaa sessioiden raitojen hallinnassa ja järjestämisessä. Kun materiaali pysyy selkeämmin organisoituna, sinä voit keskittyä paremmin ideoiden ja parhaan mahdollisen soundin tavoittamiseen.

 

Raitojen organisointi visuaalisiin kansioihin selkeyttää näkymää ruudulla

Pro Tools 2020:n Folder-raidoilla saat sessiot huomattavasti paremmin haltuusi. Voit organisoida raitoja visuaalisiin kansioihin, joita voit avata ja sulkea tarpeen mukaan. Tällä tavalla näyttösi muuttuu paremmin organisoiduksi, eikä sinun tarvitse skrollailla edestakaisin.

 

miksaus nopeutuu ja tehostuu

Jo pikaisella tutustumisella Folder-raitoihin sessioiden ylläpidossa huomaat, että organisointi parantaa työsi tehokkuutta.

Folder-raitojen hyödyntämiseen on monia tapoja, seuraavassa muutama perusesimerkki, kuinka ryhtyä hyödyntämään niitä.

 

Esimerkkejä Pro Tools 2020 Folder-raitojen käyttämisestä sessiossa

  • Organisoi raitoja suljettaviin ja avattaviin kansioihin (jopa 8 sisäkkäistä)
  • Vedä-ja-pudota raitoja kansiohin helposti
  • Värikoodaa kansioita
  • Editoi kansiota ja samalla automaattisesti sen “jäsen”-raitoja

 

Folder-raitojen perustoiminnot

Raitojen uudelleenjärjestely kansioihin ja pois kansioista, avaa/sulje kansioita ja show/hide ja active/inactive-toimintojen monistus jäsenraidoille

Folder-raitojen reititys

Audiosignaaleja voidaan reitittää kansion läpi stemmoja käyttävissä työtavoissa. Kaikki Aux-kanavien toiminnot, mukaanlukien insertit, syötöt (send) sekä automaatio ovat käytettävissä Routing-kansioissa. Valitut raidat voidaan reitittää myös automaattisesti, kun niitä siirretään uuteen Routing-kansiooon.

Editoiminen

Kansioihin tehdyt edit-valinnat kopioidaan jäsenraidoille, näin voit helposti editoida kaikkien jäsenraitojen klippejä. Avoimissa kansioissa kaikki monen raidan valintoja koskevat editointikäskyt ovat sallittuja; suljetuille kansioille on käytössä pienempi editointikäskyjen ydinvalikoima, voit siis tehdä useita hyödyllisiä editointeja kansioita avaamatta.

Track Presetit

Kansiot jäsenineen voidaan tallentaa ja lukea Track Preseteinä, näin jo ennestään tehokas toiminto on vieläkin tehokkaampi ja laajempi

Taaksepäin yhteensopivuus

Kun kansioita sisältävä sessio avataan aiemmassa kuin Pro Tools 2020.R1:ssä, Routing-kansiot muutetaan AUX-kanaviksi, peruskansiot jätetään huomioimatta, sisäkkäisyydet puretaan.

 

Folder-raitojen hyötyjä musiikkisessioissa

Yksinkertaisin ja samalla tehokkain esimerkki Folder-raitojen käytöstä musiikkisessiossa on niiden käyttäminen raitojen organisointiin tyypin mukaan. Esimerkiksi alla olevassa esimerkkikuvassa näet, kuinka raidat on järjestetty kansioihin raitatyypin mukaan. Päälaulun raidat asuvat vaalenpunaisessa kansiossa, jonka nimi on “Vox Lead folder”.

 

pro-tools-2020

Huomaa, että raidan käyttöliittymä on nyt hieman erilainen, ikonit ovat raidan informaatioalueen vasemmassa alareunassa ilmaisten sillä, että kyseessä on kansio. Lisäksi huomaa käyttöliittymän muutos kansion nimen yläpuolella sekä saman värinen ääriviiva raita-informaation sekä muiden raitamoduleiden (Insertit, Syötöt (Send), I/O, Reaaliaikaiset ominaisuudet jne…) ympärillä.

Tämä kaikki siksi, että saat helposti erotettua raidan kansiosta. Varsinaisella edit/arrange-alueella näet visuaalisen näkymän kaikista kansiossa olevista raidoista. Alla olevassa esimerkissä näkyy, että vihreässä “Horns folder”-kansiossa on neljä erikseen värjättyä raitaa. Muista, että kansiot voidaan tallentaa ja lukea Track Preseteiksi!

 

Folder-raidat äänen jälkitöissä

Jos teet ääntä kuvaan, sinulle on todella paljon hyötyä Folder-raidoista. Äänen jälkitöissä sessioista muotoutuu todella nopeasti suurikokoisia. Käyttämällä Folder-raitoja Pro Tools | Ultimate:ssa voit helposti rakentaa kohtauksen ryhmittelemällä toisiinsa liittyvät raidat yhteen ja säätämällä signaalinkulun, mykistysten (mute) ja syöttöjen (send) kaltaisia toimintoja routing-kansion kautta.

Toinen Pro Tools | Ultimaten kätevä toiminto on mahdollisuus navigoida mittavia sessioita yhdistämällä useita raitoja mix- ja edit-ikkunoissa. Voit organisoida eri tyyppisiä raitoja; kohtauksia, äänisuunnittelua, dialogia ja mitä tahansa muuta audiota loogisesti käyttäjän halun mukaan.

  • Lisätiedot Pro Toolsista: Ossi Männikkö, ossi@msonic.fi

 

Tekstin lähde: Avid / blogi