msonic Ääntä, valoa ja hyvää meininkiä
Photo credit: LICHTBILDER - Reinhard Goldmann
Courtesy of Clay Paky-Lightpower

Esittelyssä Pro Tools 12.8.2.

Dolby Atmos-työnkulut Pro Tools | HD:hen ja Cloud Collaboration -toiminnot Pro Tools | First:iin tuoneen Pro Tools 12.8 -julkaisun jälkeen halusimme varmistaa, että hyödylliset parannukset ja lisäykset jatkuvat tasaisesti. 12.8.1:een toimme integroidun aikakompression ja ekspansion zplanen elastique AAX:n kautta. Pro Tools 12.8.2 jatkaa tuoden monia uusia ratkaisuja ja parannuksia Pro Toolsiin.

Uudessa 12.8.2-versiossa on suuria parannuksia ja uutta toiminnallisuutta kaikkiin Pro Tools-perheen ohjelmaversioihin. Yksi suurimmista muutoksista kaikkiin versioihin on MIDI. Tämän päivän musiikkituottajat ja säveltäjät odottavat työkaluiltaan, että ne sekä edesauttavat että inspiroivat luovuutta; Pro Tools-tiimi onkin kuunnellut ja toteuttanut suuren joukon näitä toiveita tähän Pro Tools-päivitykseen.

Uusimmassa julkaisussa on suuri joukko MIDI Input Display-, Pencil Tool-, Record Progress Indication- ja muita niiden kaltaisia parannuksia. Kaikki nämä uudet ominaisuudet auttavat luovaa prosessiasi, nopeuttaen työnkulkua ja muuttaen ideasi todeksi nopeammin kuin koskaan ennen.

MIDI-puolen uudistusten lisäksi olemme myös tuoneet VR-workflown Pro Tools | HD:hen. Ensimmäistä kertaa voit käyttää ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen Ambisonics-ääntä ja näin luoda immersiivistä äänimaailmaa virtuaalitodellisuussisältöihin ーolemme tehneet yhteistyötä Facebookin kanssa, jotta aloitus olisi mahdollisimman helppoa; Pro Tools | HD 12.8.2:ssa on mukana Facebook 360 Spatial Workstation!

Olemme myös lisänneet Pro Tools | First:iin, alustamme ilmaisversioon, huomattavan määrän uusia ominaisuuksia. Pro Tools | First-käyttäjät voivat nyt avata Pro Tools-session projektina. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa? Jos Sinulla on Pro Toolsia käyttäviä ystäviä tai kollegoita, voit nyt ottaa heidän Pro Toolsilla tai Pro Tools | HD:lla tekemänsä session ja konvertoida ne project-muotoon Pro Tools | First:issä. Sinun tarvitsee vain avata sessio ja käyttää esiin tulevaa Convert to Project –dialogia tallentaaksesi tiedoston projektiksi pilveen—ja sitten voit alkaa työskennellä.

Tässä ei vielä ollut kaikki uusi, mitä Pro Tools 12.8.2:ssa on. Batch Rename ja Scroll to Track –ominaisuudet ovat myös uusia Pro Tools ja Pro Tools | HD -ominaisuuksia.

MIDI

Tämän julkaisun myötä lienee selvä, että otamme MIDI:n ja musiikin tekemisen Pro Toolsilla hyvin vakavasti. Seuraavassa poimintoja tärkeimmistä MIDI-parannuksista Pro Tools 12.8.2:ssa.

Vasen- ja oikea nuolinäppäin

Nämä kaksi näppäintä ovat uudet parhaat kaverisi nuotteja joko MIDI editorissa tai Notes-näkymässä navigoidessasi. Saat nyt liikuttua edelliseen tai seuraavaan nuottiin näillä näppäimillä. Aiemmin seuraavaan päästiin Tab-näppäimellä. Soinnut tai muut samaan aikaan soivat sävelet navigoidaan alhaalta ylös eteenpäin mentäessä ja ylhäältä alas alkuunpäin liikuttaessa. Jos pidät Shift-näppäintä alhaalla nuolinäppäintä käyttäessäsi, saat valittua useamman peräkkäisen nuotin. Helpon navigoinnin lisäksi nuotit soivat tullessaan valituksi. Aiempi tabulaattorilla toimiva “Tab to MIDI”-toiminto siirtää nyt kursorin seuraavaan note-on –kohtaan valitsematta nuottia. Näin vasemman ja oikean nuolinäppäimen sekä tab-näppäimen toiminta on yhdenmukaista.

MIDI Input-näyttö

Edit-ikkunan Toolbarissa on nyt tulevien MIDI-viestien näyttö. Yksittäisestä äänestä saat kolme tietoa: sävelkorkeuden sekä lyöntivoimakkuudet (velocity) koskettimen painuessa alas ja noustessa ylös. Soinnuista näet soinnun nimen.

Tässä muutama MIDI-uutuus, täysi listaus löytyy täältä: MIDI-uutuudet.

Batch Track ja Batch Clip Renaming

Kuten useat Pro Tools 12.8.2 –ominaisuudet, myös raitojen ja audioklippien joukkonimeäminen (batch renaming) on suoraan loppukäyttäjien pyyntöihin perustuva ominaisuus, jolla pyritään ratkaisemaan todellisia työnkulun ongelmia. Tällä raidan nimeä hiiren oikealla näppäimellä klikkaamalla käynnistyvällä toiminnolla voidaan valitut raidat tai audioklipit nimetä yhdellä kertaa halutulla tavalla.

Scroll to Track

Voit nyt hypätä raidalle Edit- tai Mix-ikkunassa syöttämällä raidan nimen numeron sijaan. Jos esimerkiksi syötät hakukenttään ”Bass”, näet tuloksissa kaikki bass-alkuiset raidat ja voit siirtyä haluttuun raitaan nuolinäppäimillä.


Facebook 360 Spatial Workstation

360:n, virtuaalisen, miksatun ja lisätyn todellisuuden käytön myötä on tullut selväksi, että immersiivinen, dynaaminen ja käyttäjän toimintaan reagoiva moniulotteinen audio on tarpeellista tämän päivän sisältöä tuotettaessa. Suuret striimaavat videoalustat kuten Facebook ja YouTube jo tukevat spatiaalisen audion toistoa ja muutaman viime vuoden aikana kehitetyt työkalut antavat äänisuunnittelijoille ne aseet, joilla tällaisia miksauksia voidaan helposti tehdä.

Mitä Spatial Audio on?

Spatiaalinen audio virtuaalisessa todellisuudessa on audiosignaalien käsittelyä siten, että ne matkivat tosimaailman akustista käyttäytymistä. Se ei toimi pelkästään immersiota tuottavana mekanismina, vaan on myös erittäin tehokas käyttöliittymä. Eri audiotapahtumat kiinnittävät huomion erilaisiin tärkeisiin seikkoihin tai ne voivat esimerkiksi saada käyttäjän katsomaan haluttuja osia 360-videosta.

Käyttäjä voi kokea spatiaalista audiota normaaleilla kuulokkeilla eikä tarvetta erityisiin kaiuttimiin, hardwareen tai monikanavaisiin kuulokkeisiin ole.

Pro Tools | HD + Facebook 360 Spatial Workstation

Pro Tools | HD 12.8.2:ssa on mukana Facebook 360 Spatial Workstation plug-init, jotta dynaamiset ja immersiiviset spatiaaliset audiomiksaukset saadaan tehtyä suoraan Pro Tools | HD:ssa. 12.8.2 tukee myös Ambisonics-audiota (4, 9 ja 16 kanavan raitoja ja busseja), ne tuovat lisää joustavuutta immersiivisen audion kanssa työskentelyyn. Ambisonics on teknologia, jolla voidaan luoda, tallentaa ja renderöidä 3D-äänikenttiä minkä tahansa pisteen ympärille pallomaisessa muodossa. Se on konseptiltaan samanlainen kuin 360 video, paitsi että kuultavissa on päänliikkeisiin vastaava kokonainen, pallomainen äänikenttä. On monta tapaa kirjoittaa Ambisonic-kenttään, mutta ne kaikki perustuvata dekoodaamiseen binauraaliseen stereolähtöön, jolloin kuulija havaitsee spatiaalisen audioefektin normaaleilla kuulokkeilla.

Facebook 360 Spatial Workstation

Facebook 360 Spatial Workstation on kokoelma plugineja (mm. Spatialiser, 360 VR Video Player, Encoder sekä rendering SDK), joiden avulla äänisuunnittelijat voivat pudottaa Ambisonics-tiedostoon elementteihin tahdistettuja audiolähteitä ja panorointeja ja tehdä niistä yksi Ambisonics-tiedosto, joka toistuu Facebookissa, Oculus Videossa ja muilla alustoilla.

Tuetut alustat toistolle

  • Facebook Desktopilla (Chrome-selain) sekä mobiilisovellukset
  • Oculus Video Gear VR:llä ja Rift:illä
  • .tbe formaatti: Rendering SDK:lla varustetut sovellukset
  • YouTube 360

Muistathan pitää Pro Tools support planisi voimassa ja hankkia sen suoraan Ossilta, niin saat parhaan hinnan ja mahdollisuudet paikallisiin tukipalveluihin.

Lisätietoa ja tilaukset Ossilta,

Ossi Männikkö
ossi@msonic.fi
+358405016921

Avid Pro Tools Tuoteuutuus

Digital Audio Denmarkin Avidille kehittämä Pro Tools | MTRX on useita formaatteja tukeva I/O Pro Toolsille. Voit käyttää sitä sekä Pro Tools HD Interfacena että integroituna monitoriosana Avidin ohjaimille (S6, S3, EuCon-ohjaimet) ja Pro Toolsille. MTRX:ssä on kahdeksan korttipaikkaa, joihin voidaan asentaa eri audioformaattien kortteja. Käyttö ulottuu vaativimmista monikanavaisista, immersiivisistä äänen jälkitöistä musiikkiin.  Lue lisää